IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е подложен на все по-голям натиск да възстанови жилищния си пазар

Икономисти и инвеститори призовават Пекин да направи по-решителни крачки, докато основателят на Evergrande е разследван за прехвърляне на активи в чужбина

16:25 | 02.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пазарът изпадна в застой и строителни компании започнаха да рухват. Това доведе до рязко забавяне на строителната дейност с последвали протести на притежатели на жилища, гневни, че имоти, за които вече са започнали да плащат, не са довършени. Продажбите на нови домове се сгромолясаха.

Обичайните действия в такива положения предвиждат властите да рекапитализират по-силните конкуренти, като в същото време предоставят най-лошите активи на компании за управление на богатството, които да се разпоредят с тях или да ги продадат.

Китай направи нещо подобно през 90-те години на миналия век, когато тогавашният премиер Джу Жундзи разтърси изпадналия в почти пълна неплатежоспособност банков сектор в Китай, като предостави лоши заеми на компании за управление на активи и рекапитализира държавните банки чрез държавни облигации.

Но реакцията на Пекин този път беше по-хаотична. Вместо да организира мащабна програма за преструктуриране, властите се съсредоточиха основно върху опити да гарантират завършването на строителството на недовършени сгради от строителните компании, за да успокои общественото недоволство.

Миналата година големи китайски банки съобщиха, че ще предложат финансова помощ за най-малко 178 млрд. долара на избрани имотни компании. Регулаторите позволиха също на строителните компании да удължат изплащането на някои заеми.

В случая с Evergrande местните власти бяха инструктирани от Пекин да помагат за завършването на блокирани проекти и да преговарят с други строителни компании за потенциална помощ.

Спасяването на строителни компании като Evergrande не беше включено като възможност заради опасения, че това ще създаде морален риск и ще доведе до още по-голямо свръхстроителство.

Но някои усилия останаха само откъслечни или не получиха отклик, тъй като доверието в пазара беше много ниско. Някои политики си противоречаха, забавяйки процеса.

Една от причините Evergrande да не може да преструктурира дълговете си е отказът на китайския регулатор на ценните книжа да позволи на компанията да емитира нови финансови инструменти. Тя съобщи, че няма право да емитира нов дълг съгласно правилата за ценните книжа в Китай, защото основният ѝ филиал в континенталната част на Китай е подложен на разследване.

Компанията имаше задължения за над 327 млрд. долара към края на юни. Стотици хиляди жилища, които Evergrande започна или обеща да изгради, остават недовършени.

Някои анализатори се питат дали новият ход на властите да разследват основателя на компанията не целят поне отчасти да отклонят вниманието от неуспеха на Пекин да преструктурира напълно компанията.

Без преструктуриране на дълга строителни компании като Evergrande ще трябва или да бъдат подкрепени от правителството, за да оцелеят, или са застрашени от ликвидация.

Пекин се бави и в стимулирането на търсенето заради опасения, че това може да предизвика повторение на предишни вълни на спекулативно купуване.

Някои градове забраниха „злонамерени“ понижения на цените от строителни компании, които трябва да се освободят от имоти, за да изплатят дълговете си. Подобни ходове предотвратяват голям спад на цените, който би дестабилизирал обществото. Но те също така не позволяват на пазара да се върне на нивата, при които повече хора ще искат да купуват.

През последните месеци, с натрупването на още лоши данни за икономиката, Пекин разхлаби правилата, които ограничаваха покупките на жилища. Неотдавнашни стъпки на Китайската централна банка и на местните власти включваха намаляване на лихвите по ипотечните кредити и на минималната първоначална вноска.

Още необходима помощ

Много от ограниченията за покупки на жилища остават, като лимит върху броя на имотите, които семействата могат да купуват в най-големите китайски градове.

Макар повечето икономисти да смятат, че банковата система в Китай може да понесе още проблеми на жилищния пазар, необходимостта от разрешаване на много дългови проблеми може да изисква рекапитализиране на някои сегменти от банковия сектор в Китай, коментираха икономисти от Goldman Sachs в края на август.

„Нужни са още промени в политиката“, допълниха те в свой анализ. По-бързо възстановяване на пазара ще изисква по-смели стъпки като създаване на национална компания за управление на активите. Други варианти може да включват директно придобиване на проблемни наличности и разрушаване или преустройство на имоти в жилища под наем.

„Няма признаци, че държавните ръководители ще пристъпят към по-решителен подход и затова запазваме мнението си, че преструктурирането на имотния сектор в Китай вероятно ще бъде постепенен и многогодишен подход“, пишат анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още