IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популярни лица в You Tube създават жилищна криза в една от най-малките страни в Европа

Андора въведе тримесечна забрана чужденци да купуват имоти в страната, за да ограничи притока им

10:44 | 28.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Малкото княжество Андора преминава през една от най-странните жилищни кризи в Европа, пише Bloomberg.

Планинската микродържава, сгушена между Франция и Испания, е заобиколено от суша място, известно с безмитното си пазаруване и подходящите за начинаещи ски склонове. Ниските данъци и високите нива на банкова тайна в страната я превръщат в силен магнит за супербогати купувачи на жилища и наематели.

Но последната вълна новодошли не са обичайните богаташи, които искат да избягат от хорското внимание и се насочват към райони с ниски данъци. Те са популярни хора в You Tube и други звезди в социалните мрежи, които започнали да монтират уебкамерите си в имотите си под наем в долините на страната преди пандемията.

Подкрепени от естествената красота на Пиренеите и от почти пълното отсъствие на престъпления, цените на имотите в Андора са нараснали с над 30% от лятото на 2018 г., принуждавайки не толкова заможните местни жители да пресичат границата, за да се установят в Испания. Притокът на инфлуенсъри е само част от по-широка картина на по-богати пришълци, търсещи местожителство в малката страна. Те може да тласнат Андора, която сега е юрисдикция с ниски данъци и добър стандарт на живот, към данъчен рай по подобие на Монако, пренаселен със супербогати местни жители, които изтласкват почти всички останали.

За да предотвратят подобна опасност, андорските депутати предлагат обхватни мерки с цел да възпрат притока на неместни жители и да задължат пришълците да плащат данък върху всички имотни покупки. Приходите ще бъдат насочвани към фонд за създаване на достъпни жилища. Но има притеснения, че подобни мерки може да се окажат контрапродуктивни.

Княжеството винаги е било особено място. То е независима държава, с изключение на няколко кратки прекъсвания, от 1278 г. насам. С територия приблизително колкото тази на Сан Хосе в щата Калифорния и население от около 84 хил. души Андора е сред най-рядко населените страни в Европа. Най-големият ѝ град Андора ла Вейа (Градът Андора) е най-високо разположената столица на Стария континент.

Андора е необичайна и в политическо отношение. Страната, която е в митнически съюз с ЕС без да е член, е управлявана от двама държавни глави, наричани принцове съуправители – президента на Франция и епископа на Урхел, базиран в Испания. Но истинската изпълнителна власт е съсредоточена в ръцете на избирания от народа Генерален съвет с 28 членове. През по-голямата част от съществуването си Андора е непривлекателна и отдалечена, но туризмът започна да расте в края на 20-и век. Въпреки че няма летища и влакови гари в границите си, над 8,4 млн. посетители са пристигнали в Андора през 2022 г.

Освен със ски курортите си и множеството си безмитни магазини страната привлича и с финансовите си услуги, подкрепени от ниски данъци и високи нива на банковата тайна. Тази трансформация превръща Андора в богат анклав с по-висок брутен вътрешен продукт на човек от населението, отколкото Германия или Швеция. Към 2022 г. страната е също една от малкото в света с повече коли, отколкото хора. Андорците са също сред народите в света с най-дълга продължителност на живота.

Това обаче не означава, че всеки жител може да си позволи бързо растящите цени на жилищата. Нарастващата привлекателност на Андора за чужденците може да застраши друга нейна уникална черта – статута ѝ на единствената страна в момента, в която каталунският е единственият официален език. Местният диалект също е широко разпространен в Каталуния, Валенсия и Балеарските острови, но бъдещето му в Андора може да не е толкова сигурно, ако новодошлите, които говорят кастилски испански, не положат усилия да го научат.

Правилата за недвижимите имоти целят да отговорят и на двете притеснения. Първото е въведената неотдавна тримесечна забрана неместни жители да купуват имот – временен закон, който ще бъде последван от закон, който налага данък върху всички покупки на имоти от неместни жители. Приходите от него ще отиват за финансиране на строителството на достъпни жилища под наем. Генералният съвет планира също да изисква от всички кандидати за местожителство да полагат изпит по каталунски език в усилията за насърчаване на мигрантите да възприемат местната култура и да опазват езика.

Но критици изразяват притеснения, че този подход ще превърне Андора в Монако, като насърчи богатите хора, търсещи имот за покупка там, да се регистрират като местни жители, за да избегнат новия данък, отбелязва синдикалист пред вестник El Pais.

За заможните хора не е трудно да станат „пасивни“ местни жители – това е човек, който изкарва прехраната си с бизнес извън страната. Те трябва да имат заплата, която е три пъти по-висока от минималната за страната – в момента тя е 1286,13 евро на месец, и да инвестират поне 600 хил. евро, от които 552 500 евро в имоти, а останалото като възвръщаем депозит.

При сегашните средни цени за страната всеки имот с площ над 95 кв. м ще изпълни тази цел, а минималният брой дни в годината, които хората трябва да прекарват в Андора, за да запазят местожителството си, е скромните 90 дни.

За успешните предприемачи и хора с професии, които изкарват парите си извън страната, категорията, към която принадлежат повечето популярни личности в You Tube, дори това изискване за инвестиция може да бъде отменено, оставяйки подлежащият на връщане депозит като единствено задължение.

Хората, които отговарят на критериите, могат да очакват привлекателен пакет от ползи. Най-високият данък върху доходите в Андора е едва 10%, а местните жители не плащат данък върху наследствата или данък върху капиталовата печалба за много активи, в които местният жител притежава под 25% или е техен собственик повече от десет години. Друг ключов „подсладител“ е, че андорските банки не споделят данни с външни данъчни власти – облага за всеки, който се притеснява или се възмущава от прекомерно наблюдение от финансовите регулатори.

Други микродържави в Европа също изпитват затруднения да балансират ограниченията за новопристигащите хора. Лихтенщайн изисква от бъдещите купувачи на имоти да са живели там поне от три години и да са получили разрешение от правителството, докато Монако, Сан Марино и Люксембург не забраняват на неместни жители да купуват имоти.

Макар че много високите цени, произтичащи от тази политика, вероятно са търсени, те създават проблеми за функционирането на всяка страна. Политиката на Люксембург за безплатен градски транспорт, например, беше въведена отчасти, за да субсидира много служители с по-ниски доходи, принудени да пътуват ежедневно в страната, защото жилищата в херцогството не са по джоба им. А макар че Швейцария не е микространа, силният ръст на цените на имотите в банковия център Цюрих, където данъците са по-ниски, създава опасност от имотен балон.

Предложеният имотен данък в Андора изглежда не притеснява много богатите новодошли, може би защото не е достатъчно строг, за да противодейства на многобройните ползи от местожителството за данъчни цели в Андора. Но някои пасивни местни жители са недоволни от предложението да не бъдат изключени от задължението да полагат изпит за основни познания по каталунски език.

В неотдавнашно много популярно видео известният стриймър Agustin51 обяви, че правителството е „диктатура“ заради задължителния 30-часов езиков курс за неместни жители. Бързо последвалите критики срещу него и други звезди в You Tube показват, че дори за хора, които не излизат често от дома си, андорският им меден месец може да е достигнал края си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
мрънмрън
преди 8 месеца
Само тук цените се вдигат магически, без да има приток на нови хора. Мечтата на всеки е, да спечели от тотото, да си купи 5 апартамента и да живее от наеми, нищо, че не се знае кой ще ги наема, че през 10-тина години, ще трябва да правят ремонти, които са все по-скъпи. Блажени са вярващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още