IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането в офиса е проблем за 1,3 трлн. долара, който малцина осъзнават

С толкова може да намалее стойността на имотите в големите градове в света до 2030 г. заради промените по време на пандемията

19:34 | 05.09.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Площи за наемане

Различията разместват пластовете на пазара на бизнес имоти, където празните офиси и най-бързото повишаване на лихвите от едно поколение насам водят до дългова криза при някои собственици на имоти. Доклад на McKinsey от юли изследва разликите сред градовете и установи, че райони в Ню Йорк и Сан Франциско със силна концентрация на офиси отчитат по-големи спадове в търсенето на имоти наред с по-ниски нива на посещаемост на офисите в сравнение с градове като Париж и Мюнхен. Консултантската компания счита, че около 800 млрд. долара може да бъдат изтрити от стойността на офис сгради в девет големи града при умерен сценарий и цели 1,3 трлн. долара в най-лошия случай.

Градове като Париж наред с много азиатски градове имат култури, които ценят присъствието в офиса. В Германия 43% от служителите прекарват четири или повече дни в офиса, показва допитване на компанията за обзавеждане на работни места Unispace. Високите нива на присъствие в офиса в Китай се дължат отчасти на т. нар. култура „996“, която включва работа от 9 ч. до 21 ч. шест дни в седмицата. Лоялността към работодателите също е по-изявена в страни като Япония и Южна Корея, отколкото в САЩ.

Търсенето на офиси в градовете в света ще намалее. Графика: Bloomberg LP Търсенето на офиси в градовете в света ще намалее. Графика: Bloomberg LP

Но има и някои глобални сходства. Жените отдават по-голямо значение на работата от вкъщи в сравнение с мъжете във всички страни с изключение на няколко, както и хората с по-високо образование. А понякога индустрията може да надхвърли географията, казва Бен Уабър, съосновател и президент на компанията Humanyze, която анализира данни за сътрудничеството на работното място за десетки големи организации в света. „Софтуерна компания в Япония ще изглежда повече като софтуерна компания в САЩ в сравнение с промишлен производител в Япония“, отбелязва той.

Но американските компании са по-напреднали в измерването на представянето и системите за оценка, които са много важни за работата от разстояние, когато ръководителите не могат да наблюдават пряко служителите, сочи изследване на екип начело с италианския икономист Андреа Ламоргезе.

В Хонконг малките апартаменти и ефективният обществен транспорт не дават основания на служителите да работят от вкъщи. Там през март пътуванията с метро надминаха нивата от 2019 г. Снимка: Пол Юн/Bloomberg В Хонконг малките апартаменти и ефективният обществен транспорт не дават основания на служителите да работят от вкъщи. Там през март пътуванията с метро надминаха нивата от 2019 г. Снимка: Пол Юн/Bloomberg

Законодателни усилия

В Европа държавни ръководители се намесват, за да помогнат за оформянето на бъдещето на работното място, като насърчават по-гъвкави варианти. Поне пет страни са приели или предложили законодателство за управление на работата от разстояние, стимулирани от предложението на ЕС от 2021 г. за „право на изключване“, т.е. призив служителите в ЕС да имат законни права да отказват изпълнението на задачи по работа и електронната комуникация извън обичайното работно време.

Политиката, която е въведена във Франция, Испания и Белгия, е подкрепена от мнозинството членове на Европейския парламент и може да се превърне в директива на ЕС до края на годината, казва Бен Маркс, съосновател на Future Workforce Alliance, форум на политици, бизнес лидери и представители на академичните среди, съсредоточен върху промени в политиките.

Подкрепата за правото на изключване далеч надхвърля Европа. Правителства от Колумбия до Канада са приели сходни мерки, а Кения ги обмисля. Отвъд това нидерландският парламент прие миналата година закон, установяващ законно право за работа от вкъщи, а Сенатът се очаква да го гласува тази година. Законопроектът изисква работодателите да обмислят искания на служителите за работа от разстояние, ако професията им го позволява и ако те са „разумни и справедливи“.

Нидерландия е на пето място в света по налични работни места от разстояние, показаха неотдавна данни на Lightcast and Revelio Labs. Някои нидерландски работодатели възприеха гъвкавата работа по време на пандемията.

Страните в света вече предлагат много повече работни места с възможност за работа от вкъщи. Графика: Bloomberg LP Страните в света вече предлагат много повече работни места с възможност за работа от вкъщи. Графика: Bloomberg LP

През април ирландското коалиционно правителство прие сходен закон за работа от разстояние, който е блокиран от месеци заради твърдения, че е в полза на работодателите. Милиони британски служители скоро ще имат право да искат гъвкава работа още при постъпването си. Преди това те трябваше да чакат година и половина, за да отправят такова искане.

В Белгия през февруари 2022 г. служителите получиха правото на четиридневна работна седмица при същото заплащане, а коалиционното правителство в страната въведе също нови правила за служителите на свободна практика или на временен договор, като прие критерии за определянето им като служители независимо как са наречени в договора си.

Институт McKinsey счита, че промените по време на пандемията може да изтрият 1,3 трлн. долара от стойността на недвижимите имоти в големите градове в света до 2030 г. Снимка: Крис Ратклиф/Bloomberg Институт McKinsey счита, че промените по време на пандемията може да изтрият 1,3 трлн. долара от стойността на недвижимите имоти в големите градове в света до 2030 г. Снимка: Крис Ратклиф/Bloomberg

Извън работно време

Критиците на законите за правото за изключване казват, че тези мерки може да са до голяма степен символични при днешните асинхронни работни места. Данни на Microsoft, създател на сътрудничеството в Teams и на конферентния софтуер, установи т. нар. „трети пик“ на производителността след 21 ч. по време на пандемията, като средният потребител на Teams е участвал в 42% повече чатове след работно време в сравнение с началото на 2020 г.

Освен това има хора, които са преминали към работа от разстояние от изцяло нови локации, като често се включват в необичайно време. През пандемията Лисабон и други португалски градове станаха рай за дигиталните номади от САЩ и други страни, които се възползваха от благоприятните данъци, евтините имоти и щедрите визи, въведени през октомври, които позволяват на работещи от разстояние хора да живеят в слънчевата страна до пет години.

Водещи градове за дигитални номади. Таблица: Bloomberg LP Водещи градове за дигитални номади. Таблица: Bloomberg LP

За шест месеца са били издадени 930 такива визи, сочат данни на службата по имиграция в Португалия, като американците са получили най-много. Лисабон беше най-посещаваният град за работа от разстояние през 2022 г., сочат данни на мрежата на работещи от разстояние хора Nomad. Но посещенията са намалели с 32% през 2023 г. Наемите и цените на имотите в столицата нараснаха главоломно и през февруари правителството обяви край на „златните визи“, програма, предоставяща гражданство на чужденци срещу инвестиция в имот в страната. Ирландия направи същото, а други страни в Европа също стават не толкова гостоприемни.

В отговор дигиталните номади сега гледат извън САЩ и Европа – осем от десетте най-бързо растящи центъра за работа от разстояние през 2023 г. за в Азия, включително Токио, Сеул и Хо Ши Мин.

Път напред

В САЩ периодът след Деня на труда носи нов стремеж към по-строги политики за присъствие в офиса и тази година не е изключение. В Световната банка във Вашингтон президентът Аджай Банга иска служителите да работят в офиса четири дни, считано от тази седмица. Дори компания като Workhuman, която предоставя програми за разпознаване на служители и се гордее, че се вслушва внимателно в притесненията на служителите, е поискала от повечето да се връщат в офисите два пъти седмично от началото на този месец.

Осем от десетте най-бързо растящи центъра за работа от разстояние през 2023 г. са в Азия. Снимка: Крис Трин/Bloomberg Осем от десетте най-бързо растящи центъра за работа от разстояние през 2023 г. са в Азия. Снимка: Крис Трин/Bloomberg

Но всеки лидер, който все още се надява, че нещата ще се върнат към нормалното, ще бъде разочарован, защото работното място сега е фундаментално различно. Заетостта на офисите е в плато в САЩ и е на 50% от нивата преди COVID. Фоайетата са призрачни места в петък. Бизнес лидерите се притесняват заради последиците от работата от вкъщи, но също така знаят, че тя вече е затвърдена, показва ново изследване на Федералния резерв в Ню Йорк. Работата вече не е място, на което ходят хората, а нещо, което правят, и кога, къде и как ще се случва това, не е твърдо определено.

„COVID беше порта, през която преминахме. И няма връщане назад“, отбелязва Киршнер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 9 месеца
До: zelka007 ти в офис ли пакетираш ? :))) или може би си държиш стоката в някоя офис сграда на 10-тия етаж :))) Стаията е за офисните плъъхове, не за търговията.В моята фирма (понеже заявих хоум офис)) дажеее не ми дадоха бюро, а компютъра ми е в съварноти, без да имам достъп до нефо.. влизам от терминал, по същия начин както го правя от нас! Тоест и в офиса съм като хоум офис, но не у нас.. :) над 10г. имам хоум офис и никога не е имало проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 9 месеца
До: Ever ... как ще пакетираш от вас ?! как ще редиш пале със стока ?! как ще го експедираш или транспортираш ?! как ще броиш стока и окомплектоваш поръчка ?! имам графичен софтуер , който е с лиценз за определена графична станция и не може да се мести напред-назад . как си представяш да дам на някой хардуер и софтуер за 10 бона с харддиск пълен с лицензни файлове за 50 бона ... :))) ... работя с десетки фирми ежедневно , и в тях няма НИТО ЕДНА позиция , която може да бръмчи дистанционно ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 2
khao
преди 9 месеца
До: evlogi плюс това пазара на труда няма да омекне... човешкия ресурс е изстискан до края, от тук насетне все по трудно ще се намират роби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
khao
преди 9 месеца
До: evlogi не вярвам шефа и основател на фирмата да се самоуволни :))) който идва 1-2 пъти месечно в офиса... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
Ever
преди 9 месеца
До: evlogiЗащо? Не виждам какво е значението дали работиш вкъщи или в офиса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 18
evlogi
преди 9 месеца
Като омекне пазара на труда тия, дето се дърпат да се върнат в офисите, ще са първите,които ще изхвръкнат от работа..И нещата ще се върнат в нормалното си русло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 5
khao
преди 9 месеца
хоум офиса реши проблеми за много милиарди и ще спести още толкова на хората... сега за некви дето са се нагрухали с имоти ли да мислиме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още