IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дисбалансът на търсене и предлагане вдига леко наемите на първокласните търговски площи в София

Предлагането на площи остава без промяна, докато търсенето е засилено, според консултантска компания

19:20 | 09.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Силното търсене и недостатъчното предлагане са повишили наемите на първокласните търговски площи в София през първата половина на годината, посочва в доклад консултантската компания Colliers.

Предлагането на площи в молове, по главни улици и в ритейл паркове в София остава без промяна към края на юни. Същевременно търсенето се засилва, в резултат на което на водещата търговска улица в столицата – бул. „Витоша“, делът на свободните площи пада до предпандемичната му ниво от 1%, пише в документа.

Трите опериращи търговски парка в София не разполагат със свободни пространства, а незаетите площи в моловете намаляват от 3,8% към края на 2022 г. до 3,6% към края на юни, показват данните на консултантите.

През първата половина на годината са усвоени 10 500 кв. м търговски площи, като в това число не влизат релокациите на търговски обекти, сочат още данните на компанията.

Търсенето за преместване на обекти с цел разширяване също е активно, а и моловете правят оптимизация на микса на наемателите.

Най-активно търсят нови площи търговци от секторите „мода“, „здраве и красота“ и „гастрономия“.

През първата половина на годината на българския пазар стъпи нов бранд - германският дискаунтър TEDi. Той откри първите си магазини в търговски центрове и паркове в няколко града в страната – София, Перник, Сливен, Стара Загора и Пазарджик.

Наемите на първокласните търговски площи се увеличават леко. За кв.м на „Витошка“ цената нараства до 56 евро, а в моловете – 40 евро. При ритейл парковете няма промяна на цената – 10 евро на кв.м площ месечно.

Наемните нива се очаква да останат стабилни в краткосрочен план. При евентуален спад на потреблението вследствие влошаване на състоянието на глобалната икономика устойчивостта на търговците ще бъде поставена под натиск.

Що се отнася до предлагането, очаква се раздвижване заради изграждането на няколко търговски парка в София, които са в активна фаза на планиране. По отношение на търсенето дискаунтърите допринасят съществено за динамиката на пазара и в краткосрочен план ще продължат да се разширяват в национален мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още