IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квадратният метър жилищна площ в София е поскъпнал с близо 40% за три години

Жилищните цени в столицата са достигнали пик и се движат почти изцяло от инфлацията, коментират брокери

16:51 | 27.04.23 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Natalya Letunova/Unsplash
Снимка: Natalya Letunova/Unsplash

Достъпност на жилищата в София

Данните за средна работна заплата на НСИ излизат по-късно и все още няма данни за първото тримесечие на 2023 г. Стойността на коефициента на достъпност на Bulgarian Properties в края на 2022 г. спадна от 1,2 до 1,12. Това означава подобрена достъпност на жилищата в столицата. Доходите успяха да наваксат в края на годината и да подобрят съотношението на цена към доход.

Средната работна заплата в София достигна 2704 лв. през последното тримесечие на 2022 г. и така за закупуване на 1 кв.м жилищна площ в София в края на миналата година са били нужни около 1,12 средни месечни софийски заплати. За сравнение, през 2008 г. (в предходния пик на пазара) бяха нужни 3,4 заплати за същата площ.

Графика: Bulgarian Properties Графика: Bulgarian Properties

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

И през 2023 г. най-предпочитани остават квартали в широкия център на София като Банишора и Зоните, както и Малинова долина, където тече изграждането на редица нови комплекси и сгради ново строителство.

Средните цени в най-популярните квартали през първото тримесечие на 2023 г. на база реално сключени сделки са:

Банишора - 1470 евро/кв.м

Зоните - 1555 евро/кв.м

Малинова долина - 1360 евро/кв.м

Кръстова вада - 1730 евро/кв.м

Параметри на закупените жилища и среден престой на пазара

В момента на пазара са активни както купувачи с инвестиционна цел, така и за собствено ползване, които разчитат в голяма степен на ипотечно кредитиране и са окуражени от слабото нарастване на лихвите по кредитите и добрата заетост, ръст на доходите и т.н.

Делът на закупените тристайни апартаменти нарасна до 42% и почти се изравни с този на двустайните. Това са нива, които бяха характерни за 2020-2021 г. Изключение прави 2022 г., когато сделките с двустайни жилища достигнаха 70% от общия жилищен пазар и бяха движени основно от инвестиционни намерения с цел съхранение на спестявания или бърза препродажба. В този смисъл 2023 г. показва подобрен пазарен баланс и връщане на основните двигатели за по-устойчив растеж, а именно – купувачите за собствено ползване.

Престоят на имотите на пазара продължава да бъде кратък, като често сделки се сключват за броени дни. Това показва, че пазарът все още е пазар на продавача. Все пак, забелязва се по-голяма склонност към договаряне и отстъпки от офертните цени.

От агенцията обобщават, че през 2023 г. жилищният пазар в София е по-добре балансиран от гледна точка на търсене и предлагане. Продавачите са по-гъвкави при преговорите, тъй като разбират, че цените са достигнали своя връх и има редица фактори, които застрашават положителното развитие на пазара.

Купувачите са по-разнообразни като профил и голям дял от тях са завърналите се на пазара купувачи на собствено жилище. Те са подкрепени от все още изгодното банково финансиране, ниската безработица и растящите доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Приблизително 40% е инфлацията за посоченият период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 0
corner
преди 1 година
"Квадратният метър жилищна площ в София е поскъпнал с близо 40% за три години"Вероятно искат да кажат , че като се нормализират цените на енергията , войната , паричната политика ..... да не ги броим тия 40% при спада а направо да започваме от - 40% .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Някой знае ли за някоя стока дето се продава,продава па спре да се продава паднат продажбите и цената и все висока и не пада?Такъв пазар,такава стока няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 0
Jorkata
преди 1 година
Поредната силно пожелателна брокерска статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Другата голяма лъжа е с числата за средните лихви ..били 2.6%,не се били вдигали..ами това са средни числа ,реалните оферти са вече на 3%и нагоре според дохода,да не говорим че по сметките им до края на 2023 година средните лихви ако станат 3.6%,това означава че банките ще предлагат на тезгяха финално на над 4.5%дори и 5 % по ипотеките.Изобщо такива лъжи такива манипулации пишат и вменяват на обществото че са си направо за съд такива хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Поредната платена статия на Бългериън Пропъртис ,я да каже Стойкова къде забегна след предишния имотен срив ,всички се изнесоха в Украйна ,там отидоха ,защо не постваха статии тогава за Бългериън Пропъртис ?Отново манипулират обществото -вдигането на лихвите не било се реализирало ,ами как ще се реализира като тепърва ще ги вдигат ,даже официално си казаха че процеса ще отиде и в 2024 година ,да не говорим че Европйеската банка има още няколко вдигания до края на годината ,дори не е и спряла о ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Сделките/продажбите/,на жилища и в София и в цялата страна бележат ДВУЦИФРЕНИ СПАДОВЕ от 9 МЕСЕЦА /ТРИ тримесечия /,вече .Относно лихвите ,вдигането им вече е в ход,но най-важното нещо не е вдигането на лихвите а това че те продължително време ще са високи ,а този сценарий още никой не го е усетил,банките вдигат,вдигат и после има пауза,именно в тази пауза скъпия вече кредит удря икономиката ,заетостта,заплатите и т.н.Затова тепърва по-скъпия вече кредит ще удря и сделките и цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 28
zelka007
преди 1 година
в действителност всички са се "набутали" и са ще изгорят , нали кавръков ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още