IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на нови складови площи у нас е недостатъчно, наемите растат

През миналата година сделки са се сключвали главно за малки и средни обекти, расте търсенето на складове и терени за покупка в централните градски части

17:50 | 17.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пловдив

В Пловдив пазарът на производствени и складови площи е останал динамичен и през 2022 г. и се характеризира с леко повишаване на наемите и драстичен ръст на продажните цени на тези имоти, обобщава Атанас Ласков, представител на БГСклад в града.

„Всичко това бе продиктувано от икономическата и политическа обстановка в страната, както и от започналата война в Украйна“, отбелязва той.

При наемите на малки квадратури до 150 кв.м, се е наблюдавала тенденция за повишено търсене, съпътствано и от повишаване на наемните нива. Интересът към по-големи квадратури, от 800 до 3000-4000 кв.м, също се е запазил и са били сключени сделки главно с чуждестранни инвеститори, които вече са навлезли стабилно на българския пазар. Отчетени са и сделки с инвеститори, които преместват производството си в страната, привлечени от по-добрите възможности на логистиката, по-достъпна работна ръка и  икономически перспективи, съобщава Ласков.

При сделките с покупка и продажба на индустриален имот е повишен интересът към малки и средни обекти на цена до 800 хил евро, но и вакуум на пазара, породен от липса на проекти. Изтеглянето на оферти от продажба е довело и до повишаване на цените на имотите, които са останали на пазара.

Ласков наблюдава и леко отдръпване на интереса към по-големи проекти с цена над 1-1,5 млн. евро заради политическите и икономически събития в България и Европа през последните 12 месеца. „Вдигането на лихвените проценти, прекъсването на веригите за доставки, прогнози за идваща криза се отразяват негативно върху търсенето и  инвеститорите  са  много по-предпазливи и дисциплинирани“, коментира той.

Търсенето продължава да е съсредоточено към малките парцели до 5000-7000 кв. м за строителство на малки складови или производствени бази за собствени нужди. „През третото и четвъртото тримесечие, след балансиране на цените на строителните  материали и услуги  се възстанови и строителството на нови площи за отдаване под наем“, отбелязва Ласков.

Той не очаква през 2023 г. цените на индустриалните площи в Пловдив, които не са се повишили с темпа на жилищните имоти, да претърпят корекция надолу с повече от 10%.

Варна

Динамичен пазар във Варна със запазване на обичайните цени на складовите и промишлени площи за града, отчита Тони Танев от БГСклад в морската столица. Наемните цени на по-ниските категории стари обекти са претърпели лека индексация заради повишените разходи за обща поддръжка. Същевременно фокусът на повечето наематели е насочен към съвременни складови площи и към оптимизация на режийните разходи, отбеляза Танев.

Той отчита повишен интерес и по-голям дял на наети производствено-складови помещения в масовия формат от 200-300 кв. м. В същото време обемът на продажбите на промишлени и складови площи и през 2022 г. е останал ограничен заради големия недостиг на предлагане и плавно увеличаване на търсенето. Най-активни на пазара във Варна през миналата година са били инвеститорите с цел придобиване на имоти за собствени дейности. Предлагането на терени за строителство е намаляло устойчиво, терените с проведени регулационни процедури и устроени технически комуникации са се изчерпали въпреки значително по-високите им офертни цени спрямо сходни парцели със сменен статут, отбелязва Танев.

Заради COVID кризата и войната в Украйна плановете за експанзия на повечето сектори са били отложени и това е намалило търсенето в по-големите формати над 1000 кв. м за работни, складови и търговски площи. Отложени са били и голяма част от инвестиционните намерения за изграждане на търговско-складови бази поради риска от резки повишения на строителната себестойност и несигурността на пазарите. В началото повечето дружества са предприели оптимизация на площите си и това е довело до повишено търсене в компактния формат до 300 кв. м за складово-търговски стопанства. Няколко по-големи складови бази са останали без наематели за дълъг срок.

На по-късен етап кризата е допринесла за ускорено повишение в търсенето на градски площи заради повишаването на транспортните разходи и по-отдалечените складови обекти са останали на втори план в масовото търсене под наем. Към началото на летния сезон миналата година към местните клиенти на пазара на търговски имоти във Варна са се присъединили нови наематели и купувачи, местещи бизнес дейностите си от Украйна, някои и от Русия. „Освен това отлаганите доскоро бизнес планове на различни чуждестранни търговци и производители намериха реализация и сделки сключиха клиенти от Германия, Италия, Турция, в процес на търсене остават клиенти от Франция, Швеция, Беларус“, отбелязва Танев.

През тази година той очаква плавно повишение в търсенето на складови площи под наем, а новопостроените промишлени площи да се реализират на по-високи наемни нива вследствие на общата инфлация в страната. Постоянният интерес към малки складове с формат 200-500 кв. м и наем до 4 евро на кв. м ще заема основен дял от наемните сделки, прогнозира Танев. Търсенето на индустриални имоти за покупка ще се запази устойчиво, а офертните цени ще превишат психологическата бариера от 1000 евро на кв. м за застроена складова площ. На пазара ще се оферират и строителни терени, максимално готови за реализация, вследствие на отпаднали инвестиционни намерения на собствениците им за изграждане на търговско-складови бази, както и поради недостиг на финансиране на повишените цени за строителство, допълва той.

Бургас

В Бургас пазарът за наемане на промишлени имоти през 2022 г. е бил с непостоянно търсене и предлагане. Търсенето е идвало основно от клиенти с изисквания към по-малки квадратури от 150 до 200 кв. м или с ниски бюджети, които са оформили цени на площите между 3 и 4 лв. на кв. м, обобщава Валентин Косев от БГСклад в Бургас. „Липсата на складове с малки квадратури, както и такива с ниски цени на квадратен метър. прави почти невъзможно сключването на наемни договори“, допълва той.

Промишлени имоти за продажба в Бургас се предлагат на цена между 1,5 и 2 млн. евро, но към тях не е имало никакво търсене. „Имаме и предложения и за поземлени имоти в промишлените зони, но там жилищното строителство почна да измества промишленото“, казва Косев.

Пристигнали у нас украински бежанци след началото на войната в родината им са започнали да търсят промишлени помещения, но наемодателите невинаги са били склонни да работят с тях заради много случаи на некоректност от страна на украински бизнесмени, отбелязва Косев.

Той е оптимист за пазара на индустриални имоти в Бургас тази година, като в града има два големи инвестиционни имота, свързани с наемането им за 10 г. „Това би било интересно за инвеститорите“, коментира Косев. В сегмента на наемите очакванията му са наемодателите да предложат по-малки складове, за каквито има търсене в района.

Последна актуализация: 17:51 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още