IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на жилищния пазар в Ирландия не показва признаци на отслабване

Докато други пазари се охлаждат, Ирландия е изправена пред недостиг на жилища, който повишава цените на домовете за покупка и наем

13:51 | 30.12.22 г.
Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg
Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Високопоставен представител на голяма технологична компания в Дъблин, една от индустриите, които задвижват ирландската икономика и на които тя разчита за приходите си от корпоративни данъци, признава, че жилищата са сериозен проблем за служителите.

Жилищният пазар е особено болна тема в Ирландия, защото кредитирането на имоти стимулира бума на Келтския тигър от средата на 90-те години на миналия век. Той завърши със срив на цялата икономика над десет години по-късно и наложи предоставянето на спасителна помощ от МВФ и ЕС през 2010 г. а стойност 67,5 млрд. евро.

Сега липсата на жилища създава нов разлом в обществото. В страна, където хората са свикнали да емигрират, за да избягат от бедността и да потърсят работа, 70% от младите хора смятат да заминат за чужбина, защото не могат да си позволят да купят място за живеене – смущаващ провал на една от най-заможните страни членки на ЕС.

Семената на кризата

Ирландия се справяше далеч по-добре със строителството на жилища. До срива на имотния пазар през 2008 г. страната имаше най-висок брой завършени жилища сред 19 изследвани страни в ЕС, почти три пъти повече от повечето останали страни.

В първите десетилетия от създаването на свободната ирландска държава през 1922 г. правителството е най-големият жилищен строител в страната с изградени 112 144 социални жилища между началото на 30-те и средата на 50-те години на миналия век. Това е над половината от всички новопостроени жилища.

Това помага на хората да излязат от небезопасните бедни квартали във вътрешността на градовете, казва Мишел Норис, жилищен експерт и преподавател по социална политика в University College Dublin.

Но семената на кризата са посети с решението на страната да продава социални жилища на наематели, без да ги заменя със същия темп, казват икономисти и експерти, които анализирали проблема.

Както отбелязва Дара Търнбул, анализатор в Housing Europe, федерация на доставчици на общински и социални жилища на Стария континент: „Около две трети от всички социални жилища, които изградихме в историята на страната, сега са в частни ръце. Това е цялата история“.

Слабата регулация на пазара на краткосрочни наеми задълбочава проблема. Airbnb има над 15 хил. обяви за имоти в Ирландия, над десет пъти повече от броя на наличните имоти за дългосрочен наем.

Снимки, споделени в социалните мрежи в последните месеци, показват общественото недоволство – опашки от бъдещи наематели на надценени имоти, извиващи се около цял блок на улица в Дъблин напомнят осезаемо колко малко са наличните имоти за наемателите.

Докато търсенето расте, наемите също се повишават. Между 2010 г. и второто тримесечие на тази година средните наеми са нараснали с 82% в Ирландия, съобщи Ирландската банкова и разплащателна федерация в неотдавнашен доклад. Това е далеч над средното покачване от 17% в ЕС.

Политически обещания

Жилищната криза се превръща в най-неотложния политически проблем в Ирландия. Ирландските избиратели смятат жилищата за най-големия провал на правителството и дават на Варадкар политически стимул да ускори напредъка преди изборите в началото на 2025 г.

Последна актуализация: 13:51 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още