IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти в Дубай се възползва от глобалното забавяне

Цените на първокласните имоти в града са нараснали с над 70% на годишна база през септември, 70% от сделките се сключват с пари в брой

13:35 | 19.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ОАЕ не наложи санкции на Русия, дори след като САЩ, Великобритания и ЕС го направиха. Някои американски ръководители предупредиха ОАЕ за потенциалните рискове от заобикаляне на санкциите. Но страната твърди, че спазва международното право и все пак не е задължена да следва налагани санкции от конкретни юрисдикции като САЩ или ЕС.

Някои от клиентите на Мошева са привлечени от ниските лихви в Дубай, а други инвестират защото градът позволява плащания за имоти в криптовалута, друг начин за заобикаляне на ограниченията в международното банкиране. Туристи пред Дубайския мол. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg Туристи пред Дубайския мол. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Но търсенето на имоти в Дубай далеч надхвърля руснаците. Глобалният индекс за жилищните балони на UBS за 2022 г., който анализира цените на жилищата в 25 града и подрежда тези с най-голям риск от жилищен балон, постави този месец Дубай сред справедливо оценените пазари, докато финансови центрове като Ню Йорк и Лондон бяха определени като надценени, а Торонто попадна на територията на балона. Това показва привлекателността на града за богатите хора по света.

Имението за 80 млн. долара, закупено от компанията на Амбани Reliance Industries за сина му, е вила до плажа на Палм Джумейра, съобщиха двама запознати с въпроса източници през август. Сред другите известни инвеститори в дубайски имоти в последно време е и роденият в Индия милиардер Лакшми Митал, изпълнителен президент на стоманения гигант ArcelorMittal, който купил три терена за жилищно строителство в града, съобщават запознати източници.

Хъни Дейлами, партньор в имотната агенция Luxhabitat Sotheby’s International Realty, казва, че купувачи от чужбина, включително Европа, САЩ и Канада, купуват апартаменти и мезонети в нова стъклена кула. Тя продала неотдавна четиристаен апартамент в сградата за 56 млн. дирхама (15,3 млн. долара).

„За такива големи сделки клиентите предпочитат да не се занимават с ипотечни кредити и всички могат лесно да си позволят тези цени. Затова те не искат финансиране или ипотечни кредити от банките“, отбелязва Дейлами. Новите жилища привличат купувачи от цял свят в Дубай. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg Новите жилища привличат купувачи от цял свят в Дубай. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

По-широкият жилищен пазар в Дубай също отбелязва силен ръст, като средният годишен наем на семейно жилище достигна 268 758 дирхама (73 171 щатски долара) миналия месец, след като наемите се повишиха с 26% в годината до септември.

Но има натиск, който може да подкопае перспективите пред Дубай. По-рано тази година световният финансов регулатор Financial Action Task Force постави ОАЕ в сив списък, отчасти заради притеснения, че незаконни пари се вливат в имотния сектор. След предупреждението ОАЕ съобщи, че ще работи с FATF, за да продължи усилията си в борбата с финансовите престъпления, а в комюнике по-рано тази година заяви, че са конфискувани 625 млн. долара миналата година за различни престъпления, свързани с пране на пари. Макар че според някои анализатори предупреждението на FATF вероятно ще увеличи разходите за съобразяване с правилата на отделните компании, по-широкият ръст на страната продължава. Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на ОАЕ ще нарасне с 5,1% през 2022 г. спрямо 3,8% миналата година. Atlantis The Royal Residences в Дубай, ОАЕ. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg Atlantis The Royal Residences в Дубай, ОАЕ. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Но в последните месеци ОАЕ повиши лихвите в унисон с Федералния резерв в САЩ. Това е потенциален натиск, защото строителните компании, предприемачите и местните банки продължават да носят тежко дългово време. Рейтинговата агенция Moody’s Investors Service съобщи в неотдавнашен доклад, че имотните компании в ОАЕ са в добра позиция благодарение на силното възстановяване на икономиката, но „заплахите от такъв сценарий нарастват“ заради рисковете, включително от по-висока инфлация, растящи лихви и страхове от рецесия в САЩ и Европа. Големи проекти, които започнаха преди 2009 г., остават блокирани, а компанията за анализи CORE прогнозира, че растящите лихви имат потенциал да забавят останалата част от жилищния пазар, като възпрат купувачи със средни доходи.

Но слонът в стаята е рефинансирането на дълга, който може да се превърне в проблем за корпорациите, включително строителните компании в ОАЕ предвид растящите лихви по кредитите, коментира анализаторът от Bloomberg Intelligence Едмънд Кристоу. Недвижимите имоти съставляват 19% от експозицията към кредитен риск на банките и тази връзка може да се превърне в риск от зараза, допълва той.

Тези притеснения не възпират строителните компании в Дубай и подобно на предишни периоди на бум те продължават да строят неумолимо. „Дали се страхувам от цунами или тайфун?“, пита Айлдиз във връзка с потенциални рискове. „То е като при пандемията – никой не я беше предвидил, но тя дойде. Няма как да се тревожиш за това“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още