IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предимства при инвестирането в АДСИЦ за имоти

Директната покупка на жилище не е единствената алтернатива за инвестиция в собственост.

18:46 | 07.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Предимства при инвестирането в АДСИЦ за имоти

Покупката на недвижим имот в България е една от най–доходните инвестиции през последните години. Възможността за по-лесно кредитиране, средства на българи, работещи извън страната, както и чужденци, закупуващи имоти в страната, доведе до невероятно развитие на този пазар.

Директната покупка на жилище не е единствената алтернатива за инвестиция в собственост. Появата на акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), инвестиращи в имоти, дава възможност на хората, разполагащи с неголеми финансови възможности, да навлязат на този пазар.

В световната практика дружествата със специална инвестиционна цел инвестират в разнообразни недвижими имоти, като можем да ги подредим в следните категории (разбира се, дружествата не са ограничени в инвестирането в само една област):

- АДСИЦ, инвестиращи в жилищни сгради, с цел отдаване под наем. В наследство на комунистическото управление, положителен факт е, че 90% от българите притежават собствени жилища. В резултат на това този пазар не е развит в България, като няма дружество единствено с такава насоченост.

- Дружества, инвестиращи в търговски центрове. Това са т.н. Мол-ове, като два такива, собственост на чуждестранни фондове, скоро ще отворят врати в София. Необходимата значителна инвестиция е бариера за влизането в този сектор, което води до по-ниска конкуренция.

- АДСИЦ, инвестиращи в офис сгради, заемат най-голям дял на пазара. Тук характерни са по-дългосрочните наемни отношения и по-лесно предвидими парични потоци. Множеството от българските дружества се насочват именно в закупуването и строежа на офис сгради.

- Инвестиращи в имоти в областта на здравеопазването - това са болници, медицински центрове, жилища за хора с увреждания и др. Предвид хаоса в здравеопазването в България няма много дружества към този момент, което биха се насочили в инвестиране в тази област.

- Инвестиция в складови площи и отдаване под наем - също неразвит пазар в нашата страна.

- АДСИЦ инвестиращи в земи - възползват се от текущата ниска цена на земеделските земи, като разчитат на бъдещо окрупняване и отдаване на земите под аренда.

- И последната категория е на дружества, инвестиращи в туристически обекти. В България това е един от секторите с най-голям потенциал за развитие. Досега нито едно от учредените дружества не обявило за основна цел покупката на хотели.

Към момента в България има над 20 регистрирани АДСИЦ-а, като акциите на 13 от тях се търгуват на борсата (Актив Пропъртис - AKTIV, Адванс Терафонд - ATERA, БенчМарк фонд имоти - BMREIT, Фонд за недвижими имоти България - BREF, Колос-1 - COLOS, Елана Фонд за Земеделска Земя - ELARG, И Ар Джи Капитал - ERGC, И Ар Джи Капитал – 2 - ERGC2, Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт - ICPD, Капитал Директ-1 - KDSIC, Парк - PARK, Прайм Пропърти БГ - TBIRE, Куантум Дивелопмънтс - QUAD). Средствата, управлявани от АДСИЦ, надхвърлят 100 млн. лв., като според експерти до края на годината се очаква да нараснат най-малко с 50%.

Ето и предимствата при инвестирането в акции на АДСИЦ:

- Избягване на двойното данъчно облагане - АДСИЦ не плащат данък върху печалбата, а акционерите плащат единствено 7% данък върху получения дивидент.

- Получаване на ежегоден доход (при наличието на печалба) - според закона за дружествата със специална инвестиционна цел, дружеството разпределя като дивидент не по-малко от 90 на сто от печалбата за финансовата година.

- Професионално управление – АДСИЦ се управляват от екип от специалисти с опит в управлението на активи, познаващи индустрията и пазара.

- Бърза ликвидност – продажбата на имот понякога може да отнеме значителен период от време, докато от инвестицията в акции можете да излезете незабавно.

- Ограничаване на риска за инвеститора – ако индивидуален инвеститор закупи недвижим имот, той обикновено взема заем от банка, който гарантира с имуществото си. При евентуален неуспех на проекта последствията могат да бъдат унищожителни. От друга страна, закупувайки акции на АДСИЦ, човек поема риск според възможностите си. Инвеститорът може да придобие акции и за 100 лв., и за 100 000 лв., като доходността ще е една и съща. Също така портфейлът може да се диверсифицира между дружества с различни сфери на интерес.

- При поява на нови, доходоносни възможности за инвестиции, едно АДСИЦ може лесно да набере средства чрез публично предлагане, докато индивидуалният инвеститор е ограничен.

- До някаква степен АДСИЦ са по-ниско чувствителни от пазарните настроения и цената на акциите им е сравнително стабилна.

- Инвестицията в акции дава възможност за реализирането на необлагаем доход, поради факта, че в България капиталовата печалба не се облага с данъци.

В заключение можем да добавим, че инвестицията в АДСИЦ не представлява обикновено закупуване на собственост. Дружествата управляват бизнес като всеки друг, който крие своите рискове.

Настоящата статия не представлява препоръка за покупка или продажба на акции, като авторът не носи отговорност за евентуални загуби на инвеститорите. Авторът не притежава акции на АДСИЦ към момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още