IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в Букурещ - надолу или нагоре?

Според някои анализатори цените на недвижимите имоти леко ще се понижат след влизането на Румъния в ЕС

08:42 | 29.03.06 г.
Илюстрация: Corbis
Илюстрация: Corbis

За няколко години цената на недвижимите имоти в Румъния значително се повиши. Дали обаче тази тенденция ще продължи? Освен това възможностите на този сектор привличат все повече чуждестранни инвеститори. На какво основно се дължи този факт?

Подобно на другите нововъзникващи пазари, чийто БВП нараства с над 5% и където бизнес възможностите стават все по-осезаеми, това, което се купува като цяло се препродава по-скъпо кратко време след това. Освен това липсата на строги правила в покупко-продажбите и многото възможности за инвестиции за момента благоприятстват имотните сделки в северната ни съседка.

Ето защо може би е лесно обяснима еуфорията за апартаменти в центъра на града, старите къщи от края на 19 век и вилите на около час път от Букурещ.

Докато в по-голямата част в Западна Европа доходността при имотите не надвишава 5%, при продажбата на имот в Румъния можете да спечелите над 10%, посочват експерти, цитирани от френското изданието Le Petit Journal.

Съвсем логично вследствие на този факти се зараждат множество спекулации и значително покачване на цените. Така например жилищата в хубавите квартали на Букурещ могат да достигнат дори и 2 500 евро за кв. м.

Според експерти за момента инвеститорският интерес е насочен основно към потенциала на Букурещ, но от няколко години има засилващ се интерес и към областта Прахова, както към по-западните региони, делтата на Дунав и имотите около Черно море.

Нагоре или надолу?

Според някои анализатори цените на недвижимите имоти леко ще се понижат след влизането на Румъния в ЕС. Точно този феномен се е наблюдавал в Полша, където цените се понижиха с около 20% след присъединяването на страната към Европейската общност.

От друга страна, това си e и логична тенденция, тъй като е нормално цената на 40 или 50-годишен апартамент да се понижи заради новите жилища на пазара.

В същото време всичко остава много относително. Както навсякъде, някои квартали ще се развиват по-добре от други, ако в тях се построи училище или голям търговски център.

В луксозния сегмент обаче тенденцията трудно ще се промени и апартаментите с изглед към големите градски паркове или луксозните квартали ще продължат да увеличават стойността си.

Най-сигурната инвестиция в такъв случай остава закупуването на терен на стратегическо място, който евентуално да бъде препродаден на големите вериги хипермаркети, вечно търсещи добри и нови локации, съветват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още