IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все повече фирми теглят бизнес ипотечни кредити заради евростандартите

Повечето малки и средни предприятия, въпреки желанието си да достигнат добрите европейски практики, не намират изчерпателна информация за евростандартите

11:50 | 31.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Все повече фирми теглят бизнес ипотечни кредити заради евростандартите

След приемането на България в Европейския съюз предприемачите ще са изправени пред необходимост от съответствие на техните продукти с европейските стандарти за качество и безопасност, опазване на околната среда и здравословни условия на труд. Някои от тези бизнеси, като аптеките, са изправени пред риск да преустановяват дейността си още сега поради проверки за влезли в сила изисквания. Изход фармацевтите намират, като теглят бизнес ипотечни кредити за преустройство и ремонт на обектите си съгласно европейските норми.

За други, например от печатарския бранш, покупката на собствена база и склад чрез кредит, дава сигурност в инвестицията и възможност за по-лесно намиране на чуждестранни партньори. Преориентират се дори собствениците на хранителни магазини от гаражния тип, които купуват чрез кредит по-големи помещения, позволяващи синхронизиране с евростандартите.

Повечето малки и средни предприятия (МСП) обаче, въпреки желанието си да достигнат добрите европейски практики, не намират изчерпателна информация за евростандартите. Затова за голяма част от МСП първата доброволна крачка е сертификацията (ISO 9001:2000 и ISO 14000 – стандарт за качеството). По информация на клиенти на „Кредитекс”, първото у нас специализирано небанково дружество за жилищно и бизнес ипотечно кредитиране, сертифицирането може да продължи от 6 месеца до 1 година и да струва на бизнеса между 5 000 и 20 000 лв (1000-1500 лв. на ден). Това е сума, която не всички МСП биха могли да отделят, и затова предпочитат да я вземат на кредит.

Освен липсата на изчерпателна информация за евростандартите, управители на МСП споделят и че все още трудно „намират” кредити. Те изтъкват на пръв поглед несравнимите програми на финансовите институции и невъзможността за бърза ориентация в тях. Предприемачите допълват и че често им предлагат краткосрочни, когато всъщност имат нужда от дългосрочни заеми.

Месечната вноска на собственика на печатницата, например по 10-годишен кредит, който отпуснахме за покупка и ремонт на собствени помещения, беше с 45% по-ниска от вноската по предложения му преди това 5-годишен краткосрочен кредит”, коментира Мария Цукровска, мениджър на офиса на „Кредитекс” в София. Дългосрочните бизнес-ипотечни кредити позволяват и освобождаване на средства за инвестиции.

Отпуснатите от „Кредитекс” към собствениците на МСП кредити не се в рамките на програма или продукт. От дружеството не изискват бизнес план. Изготвянето на офертата и оценката на обезпечението са безплатни. 42% от всички заеми към „Кредитекс” са отпуснати от мобилни кредитни консултанти. От компанията предвиждат, че броят на отпуснатите по този начин кредити ще нараства.

Според проучване на MBMD от 2005 г. собствениците на МСП отчитат трудностите, пред които ще бъде изправен бизнесът след 2007 г.: засилена конкуренция (за 63% от анкетираните фирми), увеличена цена на труда (58%), нараснали разходи за опазване на околната среда, подобряване условията на труд и обучение (52%).

Все повече фирми, които кандидатстват за финансиране (например от фармацевтичния, хранително-вкусовия, козметичния, хотелския и ресторантьорския бизнес), осъзнават необходимостта от свежи, взети назаем пари днес, а не през 2007 г.

Кредитекс” е първото у нас специализирано небанково дружество за жилищно и бизнес ипотечно кредитиране. Работи в сътрудничество с „ХипоКредит” – дружество, специално предназначено за струкуриране на ресурс от капиталовия пазар, както и с „Ти Би Ай Булстрад” – водещата застрахователна компания на българския пазар и „Ти Би Ай Инвест” – един от най-големите инвестиционни посредници.

Ти Би Ай България” е част от международната компания за инвестиции TBIF Financial Services, която управлява над 800 млн. евро в осем държави от Източна Европа и ОНД. В България TBI присъства от 1993 г. и в момента е най-голямата небанкова финансова група, собственик на множество компании, сред които ЗАД „Ти Би Ай Булстрад”, ПОК „Ти Би Ай Доверие”, „Ти Би Ай Кредит”, „Ти Би Ай Лизинг” и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още