IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Алтернативните активи привличат все повече вниманието на инвеститорите в имоти

Студентските жилища, жилищните сгради, хотелите и земята за строителство засега са най-популярни сред инвеститорите

16:30 | 08.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Freeimages.com</em></p>

Снимка: Freeimages.com

Инвестициите в алтернативни имотни активи в Европа са се удвоили за период от 7 години заради атрактивната доходност, която те носят, показват данни на консултантската компания CBRE.

Активността на инвеститорите е насочена най-вече към студентските жилища, имотите в сектора на здравеопазването, хотелите, жилищата, както и земята за строителство и на жилищни, и на бизнес имоти, допълват от компанията в нов доклад.

През 2008 г. обемът на инвестициите в алтернативни активи (имоти, различни от офиси, търговски площи и индустриални площи) е достигал 7 на сто от общия обем на вложенията в сектора. През миналата година той се удвоява до 14%, сочат данните.

Не само доходността привлича инвеститорите. В традиционните за институционалните инвеститори сегменти от пазара на имоти предлагането на качествени активи се свива с все по-бързи темпове. Същевременно под половината от алтернативните активи са преминали в ръцете на инвеститори, т.е. възможностите за избор са много по-големи.

Алтернативните сектори от типа на студентски жилища и здравеопазване обикновено не са свързани с икономическия цикъл толкова, колкото офисите, търговските и индустриалните площи.

За момента освен това алтернативните сектори предлагат в пъти по-висока доходност в сравнение с традиционните сегменти от пазара на бизнес имоти. Ако интересът обаче запази същите темпове на ръст, това неминуемо ще окаже натиск и доходността ще се приближи до нивата при най-популярните сегменти от пазара.

Най-силно развити пазари на алтернативни активи се наблюдават в Западна Европа – Великобритания, Швеция, Дания, Холандия и Германия. Обемът на инвестициите във Великобритания изпреварва обаче в пъти обемите в останалите страни най-вече заради активността в сектора на студентските жилища.

За периода от април 2015 г. до края на март 2016 г. обемът на вложенията в алтернативни активи на Острова надвишава 12 млрд. евро, като е почти 14% от всички инвестиции в бизнес имоти в страната.

В Швеция – вторият най-развит пазар, обемът достига 4,2 млрд. евро за периода и е почти 30 на сто от общия пазар, а в Дания – третият най-голям пазар в Европа, е 3,4 млрд. евро и над 50 на сто.

Общо в Европа за периода в алтернативни активи са вложени 32,6 млрд. евро, което е малко над 12 на сто от общия пазар.

Жилищният сегмент от пазара е най-добре позициониран сред инвеститорите в Скандинавските държави заради силния ръст на населението там, най-вече в големите градове като Стокхолм и Осло.

В Германия активността е фокусирана най-вече в сектора на здравеопазването заради постоянно застаряващото население на страната. В Холандия най-предпочитани са жилищните сгради, студентските жилища и активите от здравния сектор.

Най-активни на пазара на алтернативни имотни активи са специализираните фондове за инвестиции в имоти най-вече от Северна Америка, както и публичните фондове за имоти от Европа. Все повече се увеличават и активните в този сегмент от пазара непублични фондове за имоти, както и отворени фондове за имоти, към които интерес проявяват най-често дребни, индивидуални инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още