IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на офис пазарите в Европа се оттласва заради свитото предлагане

И тази година строителната активност няма да успее да задоволи търсенето на първокласни офис площи

09:06 | 09.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на офис пазарите в Европа се оттласва заради свитото предлагане

Търсенето на офис площи в Европа е било силно през първото тримесечие, но темповете на усвояване на площите се забавят заради липсата на качествено предлагане, особено в централните бизнес локации, пише в нов доклад на консултантската компания Savills.

Периферните райони вече се облагодетелстват от свитото предлагане в централните бизнес зони. Понякога пък наемателите нямат друг избор, освен да продължат настоящите си договори, за да не се местят в периферни зони.

Основен двигател на усвояването на офис площите в Европа през първото тримесечие е експанзията на бизнеса, което обяснява нарастващото търсене средни и по-големи площи на различните пазари. 

Ограниченото строителство обаче спъва активността. Все пак строителната активност в офис сегмента започва да се възстановява, но през тази година няма да е достатъчна за задоволяване на търсенето.

Общият обем на усвоените площи достига 1,75 млн. кв.м за тримесечието, което е с 1% по-ниско спрямо същия период на миналата година. Най-силен ръст на усвоените площи се отчитат в бизнес района Ла Дефанс в Париж – над 5 пъти на годишна база, Франкфурт (35%), Дюселдорф (също 35%), Брюксел (28%) и Уест Енд в Лондон (10%).

Същевременно спад на усвоените площи през първото тримесечие на годишна база е регистриран в Амстердам (-53%), Манчестър (-37%), Хамбург (-17%) и Варшава (също -17%).

В повечето централни бизнес зони делът на незаетите площи е3 под здравословното ниво от 5%, като в някои градове е и около и под 3%, като например в Уест Енд.

Заради ситуацията с недостига на качествени площи пазарът все още е пазар на собствениците. През първото тримесечие средната цена на кв. м в централните бизнес зони отчита ръст от почти 5 на сто на годишна база средно за Европа. Най-силен ръст е отчетен в Лондонското Сити (20,4%), Дъблин (20,1%) и Кьолн (12,7%). Същевременно спад е регистриран в Уест Енд в Лондон (-6,5%), Виена (почти -2%) и Мюнхен (-1,45%).

Наемните равнища на офисите в периферните райони също отчитат ръст – почти 3% средно за Европа през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година.

Компанията отбелязва в доклада си, че европейската икономика навлиза в четвъртата година на възстановяването си, като очакванията са растежът да продължи да се ускорява. Основен негов двигател се очертава да е частното потребление на фона на възстановяващите се пазари на труда.

Подобрява се и бизнес доверието в Европа, а Европейската централна банка разшири стимулите си за растежа.

Като основен риск пред икономическото възстановяване експертите посочват геополитическото напрежение, както и политическата криза в някои от водещите държави в Европа – например Испания.

Спънка за икономиката, а оттам и пазара на офис площи, е и референдумът за членството на Великобритания в Европейския съюз, който ще се състои на 23 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още