IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централна и Източна Европа привлича все по-силно инвеститорите в имоти

Апетитът за риск отстъпва пред търсенето на сигурност, засилва се интересът към качествени алтернативни имоти

10:54 | 07.04.16 г.
Централна и Източна Европа привлича все по-силно инвеститорите в имоти

Инвеститорите в имоти в Европа постепенно насочват интереса си на изток. Въпреки че най-желаните дестинации за тях остават в Западна Европа, интересът към Централна и Източна Европа ще нараства заради по-бавния спад на доходността и положителното развитие на икономиката в региона, пише консултантската компания CBRE в свой доклад.

Нарастващото търсене на имотни активи окуражава инвеститорите да погледнат и към алтернативните сегменти – студентски жилища, жилища за пенсионери, дългове, свързани със сектора на имотите, имоти от сектора на здравеопазването.

За разлика от предишните две години обаче, инвеститорите ще бъдат по-предпазливи през тази година и ще избягват риска. Във фокуса на вниманието им отново са първокласните активи и активите, които биха могли да увеличат стойността на капитала, докато интересът към второстепенните активи се очаква да намалее.

Като цяло се очаква засилената активност на инвеститорите в имоти в Европа да се задържи и през тази година, но се търси баланс между доходност и риск.

Водещите дестинации

Западна Европа като цяло остава най-атрактивна за инвеститорите в имоти. Делът на анкетираните от компанията инвеститори обаче, които намират региона за най-привлекателен, намалява до 47% през тази година от 55% през миналата.

Тези, които предпочитат Централна и Източна Европа и Северна Америка, почти са изравнили силите си – съответно 19% и 20%. Само 4 на сто заявяват, че ще се насочат към развитите страни в Азия, по 3% - в развиващите се страни от Азия и Африка, а 2% - към Австралия и Южна и Централна Америка.

Отчита се значително подобрение на доверието към дестинациите за инвестиции в имоти в Централна и Източна Европа. Ако през миналата година две трети от анкетираните са заявили, че предпочитат Великобритания, в сегашната анкета инвеститорите са посочили повече държави и градове, зад което вероятно стои променящата се среда в Европа.

За първи път от две години Германия изпреварва Великобритания като най-предпочитана дестинация за инвестиции, като е посочена от 17 на сто от анкетираните. Великобритания остава най-предпочитана от 15 на сто, а трета е Испания с 10 на сто. В най-интересните дестинации за инвеститорите влизат още Холандия, Франция и Полша с по над 9 на сто.

Що се отнася до градовете обаче, Лондон остава лидер с над 15 на сто, следван от Мадрид и Париж. Берлин е на четвърто място, следван от Амстердам, Варшава, Милано, Будапеща, Прага, Мюнхен, Манчестър, Хелзинки, Букурещ, Хамбург и Дъблин.

Предпочитани активи

Офисите остават най-предпочитаните активи, макар че интересът към тях намалява за сметка на търговските площи, жилищата и алтернативните активи. Интересът към логистичните и индустриални площи също намалява.

Същевременно инвеститорите все по-често се насочват към шопинг центрове на фона на подобреното потребителско доверие и възстановяването на икономиката в Европа.

Повече от два пъти нараства интересът към инвестиции в жилища, както и в хотели, отчита компанията. От алтернативните активи обаче най-интересни за инвеститорите са студентските жилища и дългът в сектора на имотите. Приблизително един и същи е интересът към активите в сектора на здравеопазването и жилищата за пенсионери.

Основната мотивация за разширяване на инвестициите в имоти, включително и алтернативни активи, е стабилният доход от наеми, както и ръст на капиталовите стойности и на доходността в сравнение с останалите инвестиционни активи.

Що се отнася до риска, през тази година интересът към първокласни активи се връща отново на нивото отпреди четири години, докато интересът към второкачествените и опортюнистичните активи намалява. Сравнително стабилен остава интересът към подценени активи, с каквито имаше силни сделки през миналата година, особено на пазарите, които претърпяха най-голям срив – Испания, Италия и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още