IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свърши ли хубавото време за хотелите в САЩ?

Инвеститорите явно започват процес по преоценка на петгодишния бум в сектора на бизнес имотите като цяло и особено за хотелите

11:22 | 18.02.16 г.
Свърши ли хубавото време за хотелите в САЩ?

Инвеститорите пренебрегват добрите тенденции в хотелиерския сектор и се отказват от акциите на веригите – ход, който може да е сигнал за по-широк спад в сектора на бизнес имотите, пише Wall Street Journal.

Хотелиерският сектор е сред най-чувствителните бизнеси и обикновено рано усеща опасенията за икономическия растеж. Ако собствениците на молове и офиси успяват да си осигурят твърди приходи заради дългосрочни договори за наем, то хотелските резервации и цените на стаите няма как да са фиксирани. Пътуванията пък са едно от първите неща, които и физическите лица, и бизнесът “режат” в трудни времена.

През миналата година акциите на американските хотелиерски компании се сринаха с над 22% в сравнение със сравнително стабилната доходност от по-широкия пазар на акции. От началото на тази година пониженията достигат 13 на сто, сочат данни на Goldman Sachs Group Inc.

За някои компании спадовете са изключително сериозни. Hilton Worldwide Holdings Inc. и Hyatt Hotels Corp. например изтриха по около 25 на сто от пазарната си капитализация през последните шест месеца.

Разпродажбите са още един индикатор, че според инвеститорите приближава нова серия световни финансови проблеми заради резкия спад на петрола, забавянето на икономиката на Китай и опасенията за влиянието на отрицателните лихви, които някои централни банки въведоха.

Инвеститорите явно започват процес по преоценка на петгодишния бум в сектора на бизнес имотите като цяло. Големите инвеститори, сред които държавни инвестиционни фондове и китайски богаташи, тласкаха нагоре цените на активите. На някои пазари ценовите равнища достигнаха рекордни стойности.

Напоследък обаче се усеща “захлаждане” на глобалния пазар на бизнес имоти заради опасенията, че забавянето на растежа, особено на развиващите се пазари, спира да подкрепя ръста на цените.

Фундаментите на хотелиерската индустрия обаче изглеждаха добре. Заетостта на стаите в глобален план достигна нов исторически максимум от 66% през миналата година след дъното от 55% от 2009 г. Приходите от стая също са близо до рекордно високо ниво.

Консултантската компания PricewaterhouseCoopers LLC прогнозира, че приходите от налична стая ще се увеличат с 5,5% през 2016 г. Това би означавало, че за седма поредна година ръстът ще надвиши 5%, което ще е най-дългият период от време с подобно увеличение, отбелязва изданието.

Тези успехи насърчиха строителния бизнес да инвестира в нови хотели. Ръстът на предлагането обаче не надвишава дългосрочната средна стойност в индустрията.

Засилващото се присъствие на компаниите в сферата на споделената икономика обаче – например Airbnb, застрашава господството на хотелите. В САЩ Airbnb ще представлява 5,4% от общото предлагане на стаи през тази година, според Goldman, като до 2020 г. се очаква този дял да се разшири до 14%.

Дългогодишният период на увеличаване на продажните цени на активите също изглежда е към приключване. Много от инвеститорите се възползват да продават активи в добрия момент на пазара, за да изплащат дългове и да изкупуват обратно акции.

Компаниите за частен капитал също са изправени пред предизвикателства при взимането на кредити за финансиране на придобивания. Суверенните инвестиционни фондове също забавят активността си заради срива на цените на петрола, а силният долар прави пазарите на хотели в Америка доста неатрактивни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още