IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на глобалните инвестиции в бизнес имоти ще се забави през 2016 г.

Все пак секторът ще продължи да привлича значителен обем капитали заради проблемите на фондовите пазари и по-достъпното финансиране

17:33 | 16.02.16 г.
Ръстът на глобалните инвестиции в бизнес имоти ще се забави през 2016 г.

Темповете на ръст на глобалните инвестиции в бизнес имоти в глобален мащаб ще се забавят през тази година след шест поредни години на силни увеличения, прогнозира консултантската компания CBRE.

Все пак ниските лихви по заемите, волатилността на фондовите пазари и перспективите за ръст на наемите продължават да привличат инвеститори, така че обемът на капиталите, насочени към сектора, ще остане значителен, посочва се в нов доклад на компанията за перспективите пред глобалния пазар на бизнес имоти.

Експертите прогнозират, че обемът на инвестициите в бизнес имоти през тази година ще забави растежа си до 4 на сто на годишна база. Основните фактори – лекият ръст на лихвите в САЩ и по-слабото търсене на активи от страна на икономиките, които разчитат на приходите от петрол, включително държавните инвестиционни фондове и частни лица.

Компанията прогнозира, че световният икономически растеж ще достигне 2,6 на сто през тази година заради нарастващата активност на потребителите от САЩ, Европейския съюз (ЕС) и голяма част от Азиатско-тихоокеанския регион на фона на увеличението на доходите, ниските лихви по кредитите и ниските цени на суровините.

Като фактори, които натежават на икономическия растеж, от компанията очертават финансовите сътресения в развиващите се страни, валутните войни и слабостта на производствения сектор.

Според експертите средният ръст на наемите на първокласни бизнес имоти ще достигне 2,2% през 2016 г. Увеличения се очакват във всички сегменти от пазара в САЩ, Европа и Тихоокеанския регион. В развиващите се икономики на Азия обаче заради забавянето на икономиката се очаква наемните равнища да останат без промяна.

Конкретно за сегмента на офис площите се очаква ръстът на наемите в световен план да достигне 6 на сто през годината. В САЩ и Европа делът на празните офиси ще продължи да намалява заради ускореното нетно усвояване на площи и все още ограничените обеми ново строителство.

За Азиатско-тихоокеанския регион обаче забавянето на икономиката на Китай и значителните обеми ново предлагане дават предимство на наемателите. На някои пазари обаче голяма част от новите площи не отговарят на изискванията на наемателите, т.е. отстъпките, които те биха могли да постигнат, няма да са големи.

Очаква се позитивно развитие и на пазара на търговски площи заради прогнозния ръст на продажбите на дребно от 6,6% в глобален мащаб. Очакваното увеличение от 23% при онлайн търговията пък ще продължи да подкрепя бурното развитие на пазара на индустриални имоти, особено в Европа.

За жилищата експертите очакват ръст на цените от 3,7 на сто в глобален мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още