IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските публични фондове за имоти дават сигнал за забавяне на пазара

Купувачите на имоти се задъхват заради ниските цени на петрола и слабостта на нововъзникващите пазарни икономики

09:39 | 10.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Британските публични фондове за имоти дават сигнал за забавяне на пазара

Цените на акциите на най-големите британски фондове за имоти са се понижили с до 20 на сто през последните три месеца, като предизвикват опасения за по-широко отслабване на пазарите на недвижими имоти, пише FT.

Спадовете отразяват опасенията, че вълна от капитал, насочена към сектора на недвижимите имоти през последните години, може да се оттегли.

Купувачите на имоти, особено държавните инвестиционни фондове, се задъхват заради ниските цени на петрола и слабостта на нововъзникващите пазарни икономики. “В момента е необходим еквивалентът на 90 барела петрол за закупуване на един квадратен фут първокласна офис площ в Уест Енд в Лондон в сравнение с 20 барела преди една година, което значително свива покупателната способност на държавните инвестиционни фондове”, коментира Майк Прю от инвестиционната банка Jefferies.

От началото на финансовата криза суверенните инвестиционни фондове са най-големите купувачи на имоти на Острова. В последно време обаче някои от тях започнаха да продават. Забавя се и търсенето на другите инвеститори, особено тези, които идват от Азия, отчитат експерти. 

Индексът, който отразява движенията на акциите на публичните фондове за имоти във Великобритания, се понижава със 17 на сто от началото на ноември, въпреки частичното възстановяване в края на януари. Акциите на Land Securities и British Land поевтиняха със съответно 24 на сто и 22 на сто.

Като цяло акциите на фондовете за имоти се търгуват със 7 на сто отстъпка спрямо нетните им активи. През миналата година пиковата им стойност беше с 11 на сто по-висока. Същевременно цените на имотите на Острова са близо до или дори над предишните върхове, което води до опасения, че пазарът на имоти в страната вероятно е достигнал най-високата точка от цикъла.

Експерти припомнят, че предишният път, когато акциите на публичните фондове за инвестиции в имоти претърпяха резки загуби, беше през 2011 г. Колебания имаше и през 2013 г.

Във Великобритания в момента има около 40 публични фонда за инвестиции в имоти. Те притежават само една малка част от имотните активи в страната, но са индикатор за тенденциите на по-широкия пазар.

Акциите започнаха да поевтиняват през август миналата година заради различни фактори, сред които ръстът на доходността от корпоративните облигации. Според анализатори това показва забавяне на икономиката и създава рискове от неизпълнение, което може да има ефект и върху пазара на имоти.

В допълнение експерти подчертават, че през миналата година са се провалили 12 сделки за първокласни бизнес имоти в Лондон.

Инвестициите в бизнес имоти на Острова са намалели с 19 на сто през втората половина на 2015 г. в сравнение с година по-рано, сочат данни на консултантската компания CoStar. Настроенията на наемателите пък се влошават заради опасенията за излизане на страната от Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още