IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на ваканционни имоти - колко дълбока е кризата?

Огледите намаляват, но спадът при сделките не е толкова драстичен. Има обаче понижение на цените и отлив на инвестиции, отчита компания

13:33 | 11.11.15 г. 3
Пазарът на ваканционни имоти - колко дълбока е кризата?

По-малко огледи, но не и драстично намаление на сделките. Спад на цените и на инвестициите, промяна в профила на клиентите и поляризиране на бюджетите. Това е картината на пазара на ваканционни имоти в България според инвестиционната компания GreenLife.

Най-тежки за пазара са били първите шест месеца на тази година, обясни на пресконференция Антоанета Тодорова, търговски директор в компанията.

Тя посочи, че на пазара са останали активни онези купувачи, които проявяват сериозни намерения за инвестиция в български ваканционен имот. Повечето клиенти на компанията, които са изпитали финансови затруднения заради кризата в Русия и срива на рублата, са поискали предоговаряне на срока, а не на цената, и в крайна сметка са сключили сделка, отчита инвеститорът.

Утвърдените инвеститори с качествени проекти са реализирали добри продажби през изминалия сезон. Ваканционните комплекси, успешно реализирани и с добра репутация, продължават плавно да се разширяват, като прогнозите са за задържане и леко покачване на пазара през следващите години, коментира Тодорова.

Същевременно обаче пазарът на терени по Черноморието не се радва на засилена активност, както този в София. Сделките, когато се сключват, са по-скоро инцидентни и са продиктувани от интереса на големите инвеститори към разширяване на функциониращи проекти, коментира изпълнителният директор на компанията Теофил Петров.

Нови мащабни инвестиции по Черноморието едва ли ще се появят през следващите години, тъй като обемите са свити, а търсенето e изключително взискателно по отношение на историята на инвеститора.

Антоанета Тодорова каза още, че се наблюдава ръст в дела на българите, украинците и британците, които придобиват ваканционни имоти на брега. Все още обаче делът им не е достатъчен, за да донесе това промяна на структурата на пазара.

Промени се наблюдават повече при бюджетите, коментира Тодорова. Търсят се или най-скъпите, или най-евтините имоти, а средният сегмент изчезва или намалява значително.

Средните бюджети на купувачите по южното Черноморие са около 50 хил. евро за готов апартамент с една спалня. В Поморие, където компанията има проект от градски тип, нивата са по-ниски и варират между 30 хил. и 40 хил. евро. Таксата за поддръжка на годишна база в градските затворени комплекси също е по-ниска – около 100-150 евро на фона на 650-800 евро в класическите ваканционни проекти.

Отчетеният спад на цените на новите имоти по Южното Черноморие достига 10 на сто за година, сочат още данните на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
stefan333
преди 8 години
Не с 10% е е спада на цените а с 40%- 50% това е истината . Тъй като руснаците масово започнаха да продават свойте ваканционни имоти в Влас ,Сл. бряг , Несебър ,Равда ,Поморие ,Созопол, Черноморец и навсякъде по черноморието почти всички строежи са замразени инвеститорите се чудят как да завършат обектите си самостоятелно без кредити от банки но уви това не се получава. Вследващите години съдии изпълнителите ще имат доста работа по продажба на цели сгради. Това всичко се случва от недълновидната политика на управяващите ни гъзо-лизци който се дупят и лижат зад-ниците на американското посолство.Благодарете за спадащите цени на ваканционните имоти на бат Бойко ,Плювнюлиев, Кунева ,Симеонов , султан Местан , Пръванов , Станишев и Цацаров това са героите на века
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
За бога братя, купувайте, не останаха ванционни имоти, вече пускаме и спИцялна промоция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Людени
преди 8 години
Ахххх .... как така понижение на цените ?КАКВА е тази ерес ??Анатема !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още