IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Притокът на азиатски капитали към пазара на бизнес имоти в Европа ще се засилва

Азиатските инвестиции на пазара на бизнес имоти в Европа са започнали чувствително да се увеличават след 2010 г.

11:51 | 06.10.15 г.
Притокът на азиатски капитали към пазара на бизнес имоти в Европа ще се засилва

Притокът на азиатски капитали към европейския пазар на бизнес имоти ще се засилва въпреки проблемите на китайската икономика, знаците за предстоящо затягане на паричната политика и липсата на достатъчно качествени и привлекателни за инвеститорите активи. Това се посочва в доклад на консултантската компания Colliers International, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Над 50 на сто от инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в региона се дължи на чуждестранни инвеститори за периода от средата на миналата година до средата на тази година, посочва компанията.

Очакванията на консултантите са през тази година обемът на инвестициите на пазара да достигне рекордни стойности, като според прогнозите тенденцията ще продължи и през 2016 г.

През първото полугодие обемът на инвестициите в бизнес имоти достига 135 млрд. евро, което е с 37 на сто повече спрямо същия период на миналата година. Второто полугодие обаче обикновено е по-натоварено, така че обемът на инвестициите вероятно ще надвиши предишния пик, регистриран през 2007 г.

Азиатските капитали допринасят все повече за инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в Европа. И докато на водещите пазари се наблюдава промяна в източниците на азиатски капитали, няма значи, че „азиатската вълна“ ще отслабне скоро, посочват експертите.

„Въпреки че виждаме отлив на китайски капитали от някои трансакции в централните райони на Лондон, виждаме, че китайски капитали продължават да се влагат в имоти в Европа под някаква друга форма. Съобщенията са смесени, а пазарът още не е наясно как сривът на капиталовия пазар ще се отрази на китайските застрахователни компании, на държавните предприятия и на частните инвеститори“, коментира Ричард Дивал, директор трансгранични сделки за региона на Европа, Близкия изток и Африка в компанията.

Данните на консултанта показват, че азиатските инвестиции на пазара на бизнес имоти в Европа са започнали чувствително да се увеличават след 2010 г. През 2010 г. обемът на трансакциите достигна 4,2 млрд. евро, а през 2013 г. - 13,1 млрд. евро.

Демиън Харингтън от компанията пояснява, че ръстът е подкрепен от навлизането на нови източници на капитал, който е стимулиран от дерегулациите, диверсификацията на портфейлите на азиатските инвеститори и регионалните различия в икономиките и цикъла на пазара на имоти.

Компанията разграничава три различни вълни от азиатски инвеститори на европейския пазар на бизнес имоти – дългосрочните играчи, които идват от Сингапур, Хонконг и Япония, средносрочни инвеститори, каквито са малайзийският и корейският пенсионни фондове, и източниците на „свеж“ капитал, в които попадат китайски и тайвански застрахователни компании и листнати на борсата в Сингапур индонезийски строителни фирми.

Дивал обяснява, че азиатските инвеститори, които навлязоха по-отдавна на пазара, вече се облагодетелстват от силната възвръщаемост и започват да реинвестират. Новите играчи на пазара също са в процес на търсене на своето място на пазари като Лондон, Париж, Мадрид и водещите градове в Германия, които за тях са своеобразна „врата“ към европейския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още