IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на качествени офиси катализира сделките за площи в строеж

Пазарът на търговски площи навлиза в по-зряла фаза, експанзията на чуждестранните търговци продължава

13:00 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Недостигът на качествени офиси катализира сделките за площи в строеж

България – номер 1 аутсорсинг дестинация в Европа

Страната ни запазва лидерски позиции като аутсорсинг дестинация и показва силен конкурентен потенциал в сравнение с останалите пазари от Централна и Източна Европа, посочват от Forton.

При предварителните проучвания на компаниите за избор на дестинация и нови локации от значение са широк кръг критерии – от политическата ситуация и икономическите показатели, през наличието на големи университетски центрове, нивото на компютърни умения и владеенето на чужди езици, до заплащането в различните сектори и конкурентната среда.

Обезпечеността с офис площи, които покриват изискванията на тези наематели като местоположение и техническа обезпеченост също е от критично значение при избора на локация.

И през второто тримесечие на 2015 наемният пазар остава движен основно от релокации, като повечето компании търсят по-големи офиси и по-високо качество.

През първото полугодие общият обем усвоени офис площи достига малко под 46 хил. кв.м, отчитат от Colliers. Нетната абсорбция обаче е 23 хил. кв.м, защото почти половината от сделките са за релокации или преподписване на наемни договори, като водещи наематели са компаниите от сектора на изнесените бизнес услуги и информационните технологии.

Офис извън София

Бизнесът все по-често проучва възможностите за откриване на нов офис в някой от големите градове – Пловдив, Варна, Бургас, Русе, посочват от Colliers. Общото предлагане на площи в тези градове надвишава 484 хил. кв.м, като по-голямата част е концентрирана във Варна и Пловдив.

Пазарът в г олемите градове също се доминира от компаниите от аутсорсинг сектора и информационните технологии, привлечени от наличието на човешки капитал и потенциала им за развитие като цяло.

В строеж са малко над 95 хил. кв.м нови офис площи, от които около половината са в Пловдив. Усвоени същевременно са 19 хил. кв.м, като повечето от сделките са в Пловдив и Варна, отчита още компанията.

Предлагането като цяло не отговаря на изискванията на потенциалните наематели, затова и става все по-популярно трансформирането на неизползваеми търговски и индустриални площи в офиси.

Търговски площи – конкуренция и препозициониране

През първата половина на 2015 г. нови обекти не са откривани, а общият обем на пазара, според оценки на Forton, достига 763 хил. кв.м. Оценката на Colliers е за малко по-висок пазар – над 783 хил. кв.м.

Международните марки за мода и обувки в ниския и среден ценови клас остават сред най-активните наематели през второто тримесечие, като експанзията на някои от тях вече е ориентирана към регионалните центрове с население над 100 хил. души, посочват от Forton.

През периода активно се разрастваха полската верига за обувки ССС, която отвори магазини в Mall of Sofia, както и в Galleria Burgas и Galleria Stara Zagora. В Плевен Tom Tailor и United Colors of Benetton подписаха договори с Панорама Мол. H&M също продължава разрастването си в страната.

В сегмента на ритейл парковете също се усети раздвижване, катализирано от стремежа на някои големи търговци да диверсифицират и оптимизират мрежата си от магазини. Най-видим бе този процес при Retail Park Varna, където IKEA отваря на 2500 кв. м първия си за страната център за поръчки. В съседство вече присъстват веригата за детски играчки Comsed и Decathlon.

Също във Варна Praktiker започна строителството на нов магазин в съседство до обект на „Tехнополис“, с която имат и общ собственик.

Стабилен е пазарът на търговските улици. Наемните нива по водещата търговска улица – бул. „Витоша“ в София, останат малко над 40 евро за кв/м, а в моловете в столицата – около 20 евро за кв.м.

Що се отнася до хипермаркетите, най-активни в експанзията си остават Lidl, Kaufland и Billa със съответно 2, 1 и 1 нови обекта, според Colliers. От останалите вериги дрогериите Lilly и dm също продължават да се разширяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още