IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на качествени офиси катализира сделките за площи в строеж

Пазарът на търговски площи навлиза в по-зряла фаза, експанзията на чуждестранните търговци продължава

13:00 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Недостигът на качествени офиси катализира сделките за площи в строеж

Сделки за офиси в сгради в строеж и продължаваща експанзия на компаниите от IT и ВРО сектора. Това са основните тенденции на пазара на офис площи през първото полугодие, според две консултантски компании - Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, и Colliers.

Активизира се и строителството на нови площи заради засиленото търсене..

И през второто тримесечие на 2015 г. наемният пазар в офис сегмента на пазара на бизнес имоти се движи основно от релокации, като повечето компании търсят по-големи офиси и по-високо качество. Делът на свободните площи продължава да намалява и към второто тримесечие на 2015 г. падна под 25% при 29% година по-рано, сочат данните на Forton. В най-търсените от наемателите проекти свободните площи са едва 2%, посочва компанията. Според конкурента на Forton – Colliers, делът на празните офиси в проектите клас А е малко под 4%.

Наемите остават стабилни и при първокласните проекти са в диапазона 10,5-12,5 евро на кв.м.

При търговските площи след вълната от сделки с подценени активи през последните две години в момента за част от проектите са в ход концепции за ново пазарно позициониране. През април например започна преустройството на първия модерен търговски център в България - City Center Sofia, което се очаква да приключи в началото на 2016 г. През есента се очаква да бъдат подписани договори с ключови наематели за над 5000 кв. м от търговския център с посредничеството на Forton/Cushman&Wakefield като ексклузивен лизинг агент.

Пазарът демонстрира, че е навлязъл в по-зряла фаза. Ясно е открояват успешните проекти и тези, чиито концепции не работят. Докато първата група търговски центрове засилват позициите си, то останалите се нуждаят от цялостно преструктуриране, за да продължат да работят в условията на все по-конкурентен пазар, коментират от компанията.

Сделки за офиси в строеж

Заради недостига на качествени офиси в София нараства броят на наемателите, които подписват договори за площи във все още строящи се сгради. В Capital Fort например до издаването на разрешение за ползване през юли бяха отдадени над 20% от площите, посочват от Forton. Сред наемателите са основно компании от сектора на високите технологии и аутсорсинга, като Skrill (Optimal Payments), Scale Focus, Apcom.

Строящата се Сграда 1 в Търговски център „Европа“ в столичния кв. „Дружба“ също се очаква да бъде завършена с висок процент предварително отдадени офис площи. В началото на лятото Sensata Technologies подписа договор за наем на 4 000 кв. м в нея.

В края на юли ДЗИ и СИБАНК подписаха договор за наем на общ офис в „Милениум център“ до Националния дворец на културата. Компаниите планират да се нанесат в новия офис през 2017 г.

Като цяло след активния старт на 2015 г.през второто тримесечие експертите наблюдават известно забавяне – както при сделките на наемния пазар, така и при завършените проекти. Очаква се обаче това забавяне да се преодолее още през тази година и към края ѝ завършените площи да надвишат 100 хил. кв. м.

Според Colliers до 2017 г. на пазара на офис площи в София ще излязат 250 хил. кв.м нови площи, от които около 85 хил. кв. м се очакват през тази година.

По думите й основни наематели остават компаниите от IТ и BPO секторите, където сливанията и придобивания в световен мащаб доведоха до промени и в бизнеса на регионално ниво. В резултат от тази реорганизация вече се търсят по-големи площи в сравнение с предни години, но решенията се взимат по-бавно и приключването на сделките отнема повече време.

Същевременно обаче предлагането на големи офиси е изключително слабо и съсредоточено основно в периферията на София.

Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още