IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на големи офиси в София остава слабо

Столицата ни се нарежда сред пазарите с най-слабо предлагане на офиси от подобен калибър в Европа

12:11 | 14.07.15 г. 3
Предлагането на големи офиси в София остава слабо

Предлагането на големи офиси в София (над 5 хил. кв. м) остава слабо и през последните 12 месеца, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Фирмите, които имат нужда от голям офис, могат да избират измежду 14 сгради в столицата, повечето от които в периферията на града. Така столицата ни се нарежда сред пазарите с най-слабо предлагане на офиси от подобен калибър в Европа.

Търсенето обаче също не е особено голямо – средният брой на сделките с офис пространства над 5 хил. кв. м за пет години е 2.

През миналата година са сключени две сделки, с което предлагането на големи офиси на пазара в София се е свило допълнително. До края на тази година не се очаква да има особена промяна.

Консултантската компания е анализирала предлагането на офиси над 5 хил. кв.м на 25 пазара в Европа. Предлагането е намаляло с 12 на сто на годишна база средно за региона, с което възможностите за бизнеса се ограничават значително. Очаква се предлагането да продължи да намалява заради засилващото се търсене и слабата строителна активност.

Най-силен спад на предлагането на големи офиси през последната година е отчетен в Москва, следвана от Берлин и Франкфурт. Сериозен брой сделки се отчитат и в централен Лондон, Мадрид, Лисабон и Будапеща.

Същевременно по-съществен ръст на предлагането е отчетен само в Цюрих и Истанбул, а несъществени изменения са регистрирани в Мюнхен, Виена, Стокхолм, Женева и Амстердам. Без промяна остава предлагането в Букурещ, Дюселдорф и Милано.

В Западна Европа най-голямо е предлагането на големи офиси в Париж (62), Амстердам (61) и централен Лондон (44). Значително по-малък е изборът на фирмите, които са се насочили към германските градове, с изключение на Мюнхен, и Скандинавския регион. В Източна Европа най-голямо е предлагането в Москва (71 сгради), която е лидер и за цяла Европа), както и в Истанбул.

Най-малки са запасите от големи офиси в Лисабон, Щутгарт и Женева.

И в Европа предлагането на големите офис площи е съсредоточено предимно в периферията на градовете. Единствено в Париж, Москва, Варшава и Истанбул има по-богат избор и в централните райони.

Силно ограничено е и предлагането на големи офиси ново строителство. Преобладават старите сгради, които се отдават веднага след напускане на предишния наемател или след ремонт. Ръст на предлагането на офиси над 5 хил. кв.м се очаква да има в Централна и Източна Европа и Турция.

Най-ясно изразен е дисбалансът между търсене и предлагане на големи офиси в Лондон, Будапеща, Щутгарт и Стокхолм. Във Виена, Амстердам, Милано, Мадрид и други градове предлагането надвишава средния брой на сключените сделки с големи офиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
а предлагането на още по-големи офиси е още по-слабо. за последните 5 години няма ми едно запитване. изглежда търсенето също е слабо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
а предлагането на още по-големи офиси е още по-слабо. за последните 5 години няма ми едно запитване. изглежда търсенето също е слабо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
fras
преди 8 години
Предлагането на големи офиси в София (над 5 хил. кв. м) остава слабо и през последните 12 месеца, сочат данни на консултантската компания Colliers International.Търсенето обаче също не е особено голямо средният брой на сделките с офис пространства над 5 хил. кв. м за пет години е 2.-------------------------------------------------------Ами няма търсене, затова няма и предлагане.защо въобще го коментирате това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още