IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Апокалипсис на пазара на жилища в Хонконг? Не точно

Евентуален колапс на жилищния пазар ще бъде управляем, според анализатор

13:26 | 06.02.15 г. 2
<p>
	Експерти очакват годишен недостиг от около 6 хил. жилища през следващите три години. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Експерти очакват годишен недостиг от около 6 хил. жилища през следващите три години. Снимка: архив, Ройтерс

Секторът на имотите в Хонконг вероятно ще се сблъска с прогнози за предстоящо бедствие заради шеметното увеличение на цените през последните години. Това обаче няма да се превърне в Армагедон за икономиката на мегаполиса, пише CNBC.

„Федералният резерв се очаква да затегне паричната си политика през тази година, а растежът в континентален Китай да се забави, затова нарастват опасенията за колапс на цените на жилищата“, коментира Чън Лиу, икономист от Capital Economics. „Икономиката действително ще бъде отслабена, ако това се случи, но не бихме очаквали тежък и продължителен икономически спад“, допълва той.

Цените на имотите в Хонконг почти се удвоиха от 2009 г., като съотношението към доходите на домакинствата достигнаха дори по-високи нива в сравнение с предишния връх точно преди кризата от 1997 г.

През декември 2014 г. цените на жилищата в Хонконг достигнаха ново рекордно високо равнище, като правителственият индекс, отразяващ динамиката на цените на имотите, е отбелязал ръст от 13 на сто на годишна база.

Мегаполисът е силно зависим от паричната политика на САЩ. Очакваното й затягане може да тласне лихвите в Хонконг рязко нагоре. Същевременно купувачите на имоти от континентален Китай все повече намаляват.

Банковият сектор, частното потребление и строителството са основните аспекти на катастрофата, която би могла да удари икономиката, посочва Чън. Ударът върху банките обаче ще бъде смекчен заради ниския дял на външното финансиране спрямо стойностите на имотите – средно около 55 на сто за новоотпуснатите през миналата година ипотеки, и усилията на правителството да овладее спекулациите на пазара, допълва анализаторът.

Според различни проучвания всеки 0,1 процентни пункта спад на цените на жилищата причиняват съответно 0,1 процентни пункта спад на частното потребление в Хонконг. Чън обаче посочва, че спадът на цените на жилищата със 70 на сто през 1997 г. е довел до спад от 7-8% на потреблението за период от пет години.

„Макар че ефектът е доста голям, вижда се, че дори и при тотален срив в цените на жилищата е малко вероятно да се стигне до спад в потреблението на домакинствата“, коментира той.

Същевременно строителството формира около 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Хонконг, което предполага, че евентуален колапс на жилищния пазар ще бъде управляем, допълва експертът.

От Citigroup са по-притеснени заради допълнителните мерки за „охлаждане“ на пазара, които правителството може да предприеме скоро. Въпреки това обаче анализаторите са позитивно настроени за пазара през следващите 12 месеца, защото дори допълнително затягане на пазара ще доведе до „краткосрочно охлаждане“.

„Очакваме годишен недостиг от около 6 хил. жилища през следващите три години. Семействата, които не купуват жилище, ще търсят да наемат, което ще подкрепи ръста на наемите, а това представлява допълнителна подкрепа за цените на жилищата“, посочват от финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още