IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как референдумът в Шотландия ще засегне пазара на имоти?

Има риск от ръст на лихвите, забавяне на строителството и дълъг период на несигурност за цялата икономика

12:00 | 17.09.14 г. 1
<p>
	Доверието на пазара на имоти в Шотландия отслабва вс еповече с приближаването на референдума, според експерти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доверието на пазара на имоти в Шотландия отслабва вс еповече с приближаването на референдума, според експерти. Снимка: Ройтерс

Допълнително объркване внасят и изявленията на Royal Bank of Scotland, че банката ще напусне Шотландия, ако се обяви независимост, заради евентуалното влияние на референдума върху рейтинга на кредитора и регулаторната среда.

Строителството

Според строителни специалисти независимостта поставя в опасност строителни проекти за над 7 млрд. паунда. През последните 12 месеца строителството в региона нараства със значително по-бързи темпове в сравнение с останалите региони от Обединеното кралство.

Около една пета от строителни договори на стойност 38 млрд. паунда са договори, сключени от компании извън Шотландия и е неясно доколто обявяване на независимост би им повлияло. В допълнение, има голям брой проекти в процес на подготовка в сектора на възобновяемите източници на енергия, които се субсидират от Лондон, и именно за тях е най-големият риск.

Валутата

Това е може би най-тежкият въпрос за решаване. Лидерите в коалиционното правителство нееднократно смъмриха първия министър Алекс Салмънд, който посочи, че Шотландия ще сподели паунда, ако трябва да се отдели от Обединеното кралство.

Иниго Мендес де Виго, испанският министър по европейските въпроси, междувременно коментира, че Шотландия в крайна сметка ще трябва да тръгне по пътя към приемането на еврото, ако се присъедини към Европейския съюз (ЕС) по обичайната процедура.

Тази несигурност около бъдещето на Шотландия се усеща особено силно на валутните пазари. Миналата седмица, когато излязоха резултати от проучване на общественото мнение, които показаха, че поддръжниците на независимостта изпреварват поддръжниците на съюза с Обединеното кралство, лирата удари 11-месечно дъно срещу долара.

"Пазарите мразят несигурността", коментира Чарлз Пърди, изпълнителен директор на Smart Currency Exchange. Той прогнозира, че ако се стигне до обявяване на независимост се очертава значителен на несигурност „на север и на юг от границата на ползване на стерлинга“.

По думите му някои анализатори предричат дори обезценка на британската лира с 10 на сто, което може да провали възстановяването на Великобритания. Отделно това би увеличило цената на имотите в чужбина, към които британците традиционно имат слабост.

В крайна сметка референдумът в четвъртък е от историческо решение за Шотландия, Обединеното кралство и Европа като цяло. „Страната е в състояние да просперира икономически, без значение дали е част от съюза, или е самостоятелна“, заключава Дейвид Маршал, мениджър бизнес развитие в ESPC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
akvari_um
преди 9 години
нека строят жилища за семейства , не на банките !!!!! какъв е смисъла от парите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още