IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Жегата" на пазара на имоти в Лондон се прехвърля към периферните райони

Темповете на пазара на луксозни жилища се забавят сериозно, но за сметка на активността в по-ниските сегменти

10:58 | 14.08.14 г. 1
"Жегата" на пазара на имоти в Лондон се прехвърля към периферните райони

Ако гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни иска да разбере какво се случва на пазара на недвижими имоти в Лондон, е добре да поговори с Гари Госни - мениджърът по продажбите на Kremer Signs – най-големият британски производител на рекламни табла за сектора на имотите, пише FT. Накъдето и да тръгне жилищният пазар, той определено научава първи.

Госни се справяше добре дори и по времето на кризата, тъй като пазарът в Лондон беше атакуван от чуждестранни купувачи, търсещи убежище за парите си. Тенденцията засили опасенията за формирането на нов балон на пазара на имоти.

От началото на 2014 г. обаче Госни забелязва друга тенденция – на пазара в града излизат все повече жилища на по-ниски цени. Агенциите, които продават имоти на стойност под 500 хил. паунда, са засилили поръчките си за рекламни табла, като увеличението достига 25 на сто спрямо предходната година. Скокът е много по-силен в сравнение с поръчките на рекламни пана за по-високата категория имоти.

На пазара в Лондон се усеща една все по-ясна тенденция. Доскоро пазарът в града беше подвластен на сделките с имоти за милиони, много от тях сключвани от чужденци. В резултат цените на жилищата в най-скъпите райони на Лондон се повишиха рязко. През последните месеци обаче активността в този сегмент от пазара се забавя.

Обемът на сделките в първокласните райони, като Челси, Мейфеър и Кенсингтън, е намалял с 25% за полугодието на годишна база, отчита агенцията WA Ellis.

Брокерите, които работят в най-високия сегмент от пазара, посочват няколко фактора за това забавяне. Единият е поскъпването на паунда през последните месеци, което намалява атрактивността на имотите в Лондон от гледна точка на чужденците.

Въвеждането на нови имуществени данъци също възпря устрема на пазара.

На фона на приближаващите избори през следващата година политическата реторика за пазара на жилища причинява несигурност, особено идеята за специалния данък “имение”, подкрепян от две от трите най-големи политически партии.

В момента инерцията на пазара в Лондон се измества към по-евтините райони на града, особено тези с добри транспортни връзки. Цените там вече започват да нарастват с все по-бързи темпове. Най-бързо растящите цени на жилищата в британската столица вече са в южния квартал Ламбет – за една година е отчетено увеличение от 40 на сто, сочат данни на консултантската компания Acadata.

Жилищата в Лондон стават все по-недостъпни. Средната стойност на един имот в града се е повишила до над 404 хил. паунда според Nationwide – около 8 пъти повече спрямо средните доходи на купувачите на първи дом на пример.

Основни двигатели на тази тенденция са не само чуждите купувачи, но и икономиката и демографията на града.

Икономиката на Лондон се е разширила с над 11 на сто за периода 2009-2012 г., а населението расте с по около 108 хил. души годишно. Всяка година в града се формират 52 хил. нови домакинства, а същевременно темповете на строителство изостават. През 2013-2014 г. са били изградени под 20 хил. нови жилища, което е по-малко от половината от заложените цели.

“На фона на очакванията населението на Лондон да достигне 10 млн. души до 2030 г. търсенето на жилища се покачва с безпрецедентна скорост", коментира Рик Блейкуей, зам.-кмет по жилищните въпроси и земята.

Според него, за да се отговори на това нарастващо търсене, трябва да се удвои предлагането на нови жилища и строителството да се върне на нивата от 30-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Лондон да гледа какво става в Япония вече 20 години, когато е имало балон в цените на активите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още