IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на бизнес имоти в Европа се оживява

Периодът април-юни е второто най-силно тримесечие за пазара след кризата, според консултантска компания

16:21 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на бизнес имоти в Европа се оживява

Инвестициите в бизнес имоти в Европа записват второто си най-силно тримесечие след кризата на фона на засилената активност на местните институционални инвеститори, сочат данни на консултантската компания Real Capital Analytics (RCA), цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

За периода април-юни компанията отчита, че обемът на трансакциите е нараснал до 50,6 млрд. евро, което представлява ръст от 21% спрямо същия период на миналата година. Това е най-силното тримесечие за пазара от последните три месеца на 2013 г., когато бяха регистрирани трансакции за 66,1 млрд. евро.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа е достигнал 89,3 млрд. евро през първото полугодие на 2014 г., което е с 10 на сто повече спрямо първата половина на миналата година, показват още данните.

„Това е още един знак за възстановяването на пазара на имоти в Европа от финансовата криза. Местните институционални инвеститори са по-уверени в перспективите пред пазарите на бизнес имоти в среда с ниски лихви и знаци за възстановяване на икономиката“, коментира Саймън Мълинсън, управляващ директор на RCA за Европа, Близкия Изток и Африка.

Според него институционалните инвеститори вече поглеждат и към второстепенните пазари, където стойностите на активите са доста по-добри. Тази тенденция е особено видима на пазара на бизнес имоти във Великобритания – основната дестинация за инвеститорите.

В Лондон е регистриран спад от 1% на обема на инвестициите през второто тримесечие на годишна база до 6,77 млрд. евро. Като цяло обаче инвестиционният поток към британския пазар на бизнес имоти е нараснал с 31% на годишна база през изминалото тримесечие до 15 млрд. евро, като най-много средства са се насочили към Манчестър.

Същевременно темповете на ръст на инвестициите, осъществени от местни, британски инвестиции, изпреварват темповете на ръст на чуждестранните инвестиции на британския пазар на бизнес имоти. Подобни тенденции са регистрирани и на пазарите в Чехия, Дания и Ирландия.

Друга отличителна черта на пазара през изминалото тримесечие е засиленият фокус върху търговските имоти. Сделките с търговски имоти са се удвоили през тримесечието до 13,6 млрд. евро, като принос са ръста имат сделките с големи търговски центрове.

Най-голямата сделка за периода април-юни е за бизнес центъра Coeur Défense в Париж, придобит от Lone Star за 1,3 млрд. евро, отчитат от компанията. Най-голямата портфейлна сделка е продажбата на 126 търговски имота на Klépierre на група инвеститори, водени от Carrefour.

PIMCO е най-активният институционален инвеститор на пазара на бизнес имоти в Европа през първото полугодие с общ обем на инвестициите от 2,6 млрд. евро, отчита още RCA.

Заради международните санкции срещу Русия е отчетен 22% годишен спад на инвестициите в бизнес имоти в страната до 1,19 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още