IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Лондон да се поучи от опита на Хонконг в укротяването на пазара на имоти

Управителят на Английската централна банка трябва да мисли в мащаб, за да не засегне пазарите на имоти извън Лондон и по-широката икономика

10:52 | 26.06.14 г.
Може ли Лондон да се поучи от опита на Хонконг в укротяването на пазара на имоти

Цените на имотите на Острова продължават да растат, като международните инвеститори и купувачите на втори дом наливат най-много масло в огъня. Политиците призовават да се предприемат действия за предотвратяване на балон. Картината на пазара на имоти в Лондон много прилича на ситуацията в Хонконг в разгара на бума на пазара, пише CNBC.

Пазарът на недвижими имоти в Лондон има много общо с Хонконг и Сингапур, които отбелязват тревожни темпове на растеж през последните години, тъй като мегаполисите имат изключително ограничен потенциал за по-нататъшно развитие, посочва изданието.

Английската централна банка и Министерството на финансите вече обмислят мерки за ограничаване на ипотечното кредитиране, включително и ограничаване на дела на външното финансиране от цената на имота. Това вече беше въведено в Хонконг.

Марк Карни, управителят на Централната банка, определи пазара на жилища като най-големия риск за националната икономика. Той обаче може би трябва да последва примера на регулатора в Хонконг, който успя да успокои пазара в мегаполиса.

Една от първите му стъпки беше точно въвеждането на “таван” на размера на ипотеките спрямо стойността на имота. Последва ограничаване на размера на дълга спрямо годишния нетен доход на домакинството, както и увеличаване на гербовия налог върху сделките с луксозни имоти.

Мерките първоначално не успяха да ограничат цените на жилищата, но определено охладиха продажбите. Постепенно и темпът на ръст на цените на жилищата се забави значително.

“Макропруденциалните интервенции бяха успешни за охлаждането на пазара и намалиха рисковете пред банковата система”, коментира Кристиан Баруа, старши анализатор в Bernstein Research.

Една от възможностите пред Карни е да увеличи рекордно ниските лихви. Той обаче изглежда загрижен за потенциалните ефекти от подобен ход върху по-широката икономика и потребителите.

Една от основните разлики между Хонконг и Великобритания е нарастването на обема на ипотеките. Във Великобритания ръстът се забави до 1%. Затова е по-вероятно Централната банка да наложи повече дисциплина при ипотечното кредитиране.

Освен това Карни трябва да мисли в мащаб, защото ограничителните мерки спрямо пазара в Лондон няма как да не се отразят на пазара в страната като цяло, където проблемът с “горещия” жилищен пазар не е толкова остър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още