IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата в Украйна все още не е спънка за пазара на бизнес имоти в ЦИЕ

Обемът на инвестициите в региона през последното тримесечие на 2013 г. и първото на 2014 г. достига рекордно ниво, невиждано и преди кризата

12:12 | 13.05.14 г.
Кризата в Украйна все още не е спънка за пазара на бизнес имоти в ЦИЕ

Инвеститорите в бизнес имоти наблюдават ситуацията в Русия и Украйна, но засега геополитическото напрежение не е повлияло особено на потока от инвестиции към Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сочат данни на онлайн изданието propertyeu.info.

Според Йос Тромп от консултантската компания CBRE комбинацията от съществуващите инвеститори, новите локации и новите играчи, които навлизат на пазара, подкрепя ръста на обема на инвестициите в имоти в региона. Така през последното тримесечие на миналата година и първото на настоящата обемите са достигнали до рекордни равнища, които не са виждани дори преди кризата.

Общият обем на инвестициите в Централна и Източна Европа през цялата 2013 г. е нараснал до 5,6 млрд. евро от малко под 4 млрд. евро през 2012 г., сочат данните на CBRE.

Експерти от сектора на имотите обаче са единодушни, че е трудно да се предвиди какво ще се случи в Украйна, макар и досега да няма осезаемо въздействие на събитията върху пазарите на имоти.

Дори и да има известен спад на инвестиционния интерес към Русия обаче, Полша определено компенсира и дори „издърпва“ напред целия регион. Страната остава най-предпочитаната дестинация за инвеститорите в недвижими имоти в региона след Русия, която е привлякла над 50 на сто от инвестициите в бизнес имоти през миналата година и се очаква и тази година числата да са подобни.

По думите на Йос Тромп доверието в европейските страни се подобрява, което се отразява положително и на икономическия растеж. Най-силно се представя Германия, което е изключително важно за цяла Европа, подчертава той. Растежът на юг вече е видим, но не е достатъчно бърз, за да оправдае надеждите на хората.

Тромп очаква, че инвеститори, които са търсили възможности в Южна Европа, вероятно ще се насочат към Централна и Източна Европа заради все още слабото възстановяване. Той се позова на данни на Оксфорд, според които темповете на икономически растеж в Централна и Източна Европа в периода 2014-2016 г. ще изпреварят средните за целия континент, като в някои страни ще надвишат и 4 на сто.

Тромп подчертава, че на пазарите в региона вече се подобрява чувствително достъпът до дълг, което допълнително подкрепя инвестициите в имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още