IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват нов ръст на наемите на качествени индустриални и логистични площи

Онлайн търговията ще продължи да бъде основен двигател на пазара на логистични площи, прогнозира глобален консултант

10:07 | 25.03.14 г.
Очакват нов ръст на наемите на качествени индустриални и логистични площи

Наемните равнища на качествените логистични и индустриални площи в Европа ще се върнат към растеж през тази година, прогнозира консултантската компания CBRE.

“Общата тенденция през последните 12 месеца беше за стабилност при наемите. По-добрите перспективи пред икономиката обаче ще дадат тласък на търсенето за индустриални площи, а предлагането на площи в първокласната категория е слабо. В резултат може да се очаква подкрепа за наемните равнища, като тенденцията ще бъде най-изразена на водещите пазари – Великобритания, Германия, Франция, както и части от Централна и Източна Европа“, посочва се в доклад на компанията.

През втората половина на 2013 г. европейската икономика ускори растежа въпреки очевидната крехкост на някои от южноевропейските икономики. Възстановяването се очаква да продължи и през 2014 г., като прогнозите са брутният вътрешен продукт (БВП) и индустриалното производство в Европейския съюз (ЕС) да нараснат със съответно 1,3% и 1,5%.

В някои държави от Централна и Източна Европа – например в Полша, България и Чехия, се очаква ръстът да е още по-силен, пише в доклада.

„Обратът на икономиката ще доведе до подобряване на доверието на бизнеса и домакинствата, ще спомогне за ускоряване на ръста на потреблението и износа, което пък ще ускори търсенето на пространство от индустриалните наематели – производители, търговци, логистични оператори“, коментират експертите.

Най-бързо ще се ускори търсенето на първокласни активи на най-добрите локации на основните пазари. Там ще се наблюдава и ясно изразен недостиг на качествени площи, тъй като напоследък почти няма спекулативно строителство.

„Делът на празните площи намалява значително на някои места и наемателите са принудени да правят по-високи оферти“, казва се в доклада.

Една от ключовите тенденции през 2013 г. беше и пренасочването на повече инвеститори към индустриалния и логистичен сегмент от пазара на бизнес имоти. Обемът на инвестициите в Европа достигна най-високото си равнище от 2007 г. насам и се очаква да продължи да нараства.

Очаква се също онлайн търговията да продължи да бъде основен двигател на пазара на логистични площи. Най-търсени са пространства, които позволяват оптимизация на веригите за доставка.

Комбинацията от нарастващо търсене и повишение на наемите на качествените площи, както и подобряването на достъпността до дългово финансиране, се очаква да стимулира и строителството, посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още