IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се инвестициите в индустриални имоти в Европа да отбележат рекорд

През 2013 г. обемът на инвестициите в индустриални и логистични имоти в Европа е нараснал със 73% до над 15 млрд. евро

11:59 | 04.03.14 г.
Очаква се инвестициите в индустриални имоти в Европа да отбележат рекорд

Инвестициите в логистични и индустриални площи в Европа се очаква да достигнат нов рекорд през тази година, прогнозират от консултантската компания Jones Lang LaSalle.

Компанията очаква инвестициите в сектора да надвишат 16 млрд. евро – пиковата стойност, достигната през 2006 г.

През миналата година обемът на инвестициите в индустриални и логистични имоти в Европа е нараснал със 73% до 15,2 млрд. евро – вторият най-голям обем през последните 10 години, сочат данните на компанията.

Отделно делът на инвестициите в сектора от общия обем инвестиции в бизнес имоти е нараснал до 10 на сто при средно ниво за последните 5 години от 8 на сто.

От компанията посочват, че резкият ръст на активността се дължи на по-добрите макроикономически условия, ускореното усвояване на свободните площи и затегнатото предлагане.

Основен двигател на пазара продължава да е електронната търговия, която продължава да променя облика и на целия търговски сектор като цяло.

Засилената активност в сегмента е довела и до спад при доходността от инвестициите в индустриални и логистични площи на някои пазари.

Усеща се и по-силното присъствие на големи международни инвестиции в сектора, които осъществяват сделки с цели портфейли. През миналата година делът на портфейлните сделки достига почти 50 на сто от всички сделки в сегмента, което е ръст от 130% на годишна база, отчита компанията.

Основните пазари в Европа – Великобритания, Германия и Франция, остават най-предпочитани от инвеститорите. Заради недостига на първокласни площи и понижаването на доходността обаче инвеститорите обръщат поглед и към другите части на Стария континент. Общо 45% от инвестициите през 2013 г. са били насочени извън този „топ 3“, докато през 2012 г. делът на инвестициите в индустриални и логистични площи на второстепенните пазари е бил малко над 30 на сто.

В Скандинавските страни е отчетен ръст на инвестициите в сегмента от 84% на годишна база, в държавите от Бенелюкс – 44%, а в южната периферия на еврозоната – 12%, като там повишенията се движат основно от възобновената активност на пазара в Италия.

В Русия през миналата година са били инвестирани рекордните 800 млн. евро в индустриалния сегмент от пазара на имоти, което е ръст от 137% на годишна база, сочат още данните на компанията.

При пазарите от Централна и Източна Европа активността остава стабилна, около средното ниво за последните 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още