IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на големите компании за бизнес имоти се радват на успех

Ако акциите и печалбите продължат да нарастват, тази година може да е доста активна при сливанията, придобиванията и разширяването на дейностите в сектора

14:21 | 25.02.14 г. 1
Акциите на големите компании за бизнес имоти се радват на успех

Началото на годината беше трудно за пазара на акции, но това по нищо не личи, ако се гледа представянето на двете най-големи компании за бизнес имоти, пише Wall Street Journal.

От началото на годината до 20 февруари акциите на CBRE Group Inc. са нараснали с 4,3%, а тези на Jones Lang LaSalle Inc. са се покачили с 18,3%. Книжата и на двете компании се търгуват на най-високите си нива от 52 седмици насам, а Jones Lang LaSalle е напът да постави рекорд.

От друга страна индексът S&P 500 записа спад с 0,7% за същия период.

Ръстът при компаниите за бизнес имоти се дължи на по-високите им печалби на фона на икономическото възстановяване, което засилва продажбите, наемите и строителството, а инвеститорите смятат, че това ще продължи. Миналата година акциите на CBRE отчетоха ръст от 32,2%, а тези на Jones Lang - с 22,7% спрямо увеличението с 29,6% на S&P.

В края на януари например книжата на Jones Lang LaSalle регистрираха най-силното си покачване за годината, след като финансовите резултати на компанията надхвърлиха прогнозите на анализаторите и печалбата на акция достига 6,32 долара в сравнение с 5,48 долара за 2012 г.

Ако акциите и печалбите продължат да нарастват, има големи шансовете тази година да се окаже доста активна по отношение на сливанията, придобиванията и разширяването на дейностите в сектора на бизнес имотите.

За разлика от някои други фирми големите брокерски компании не са толкова склонни да използват книжата си, за да финансират придобивания, дори и когато те се търгуват на толкова високи нива. По-големите печалби обаче им позволяват да разширяват офисите си, да наемат още персонал и да извършват стратегически придобивания на по-малки фирми.

През 2013 г. CBRE е похарчила 545 млн. долара за придобивания, а тази година тя вече обяви две нови сделки: покупката на консултантска компания от Германия и части от Furman Co. в Грийнвил.

Jones Lang LaSalle пък придобива компании, наема персонал и отваря по два офиса годишно в Китай.

Едно е сигурно: пазарът на акции може да се обърне против брокерските фирми, ако икономиката изпадне в криза. Книжата на базираната в Лос Анджелис CBRE паднаха до нива под 2,50 долара на акция през 2009 г. Jones Lang LaSalle пък се срина до под 20 долара по време на кризата. В петък акциите на компанията затвориха на равнище от 121,14 долара.

За момента обаче фирмите печелят, докато инвеститорите купуват все повече сгради, а корпорациите все по-често аутсорсват управлението на имотите си към външни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Несправедливо е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още