IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн търговията - основен двигател на европейския пазар на логистични площи

Очаква се интернет търговията да продължи да записва двуцифрени ръстове през следващите 5 години, което ще даде допълнителен тласък на пазара

11:47 | 10.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Онлайн търговията - основен двигател на европейския пазар на логистични площи

Онлайн търговията се очаква да продължи да бъде основен двигател на пазара на логистични площи в Европа, прогнозират от консултантската компания CBRE.

През миналата година онлайн търговците са сключили около 40 на сто от сделките за логистични площи на няколко европейски пазара. Очаква се интернет търговията да продължи да записва двуцифрени ръстове през следващите пет години, което ще даде допълнителен тласък на пазара на логистични площи.

Експертите прогнозират и ръст при онлайн търговията на хранителни стоки, макар че тази тенденция засега е ограничена върху пазара във Великобритания и донякъде – Германия и Франция.

Основни предизвикателства пред инвеститорите в логистични площи остават скоростта и надеждността на доставките, посочва се в доклада.

През 2013 г. макроикономическите фундаменти в Европа значително се подобриха, което се отразява и на данните за доверието на инвеститорите. Това обаче още не е достатъчно, за да се види значим ръст при наемите на индустриалните и логистични площи, подчертават експертите.

Тази година обаче се очаква да започнат да растат наемите на първокласните площи в сегмента заради засиленото търсене и ограниченото предлагане. Засиленото търсене през тази година ще се фокусира главно върху първокласните активи, като водещ двигател ще са търговците на дребно, производителите и 3PL операторите.

Една от водещите тенденции през 2013 г. беше пренасочването на инвеститорския апетит към индустриалните и логистични площи. Инвестициите в сектора в Европа надвишиха 14 млрд. евро през миналата година, което е с над 50 на сто повече спрямо 2012 г. и най-високо ниво от 2007 г., отчитат от компанията.

Секторът продължава да привлича нови източници на капитал, включително от фондове за дялов капитал и суверенни инвестиционни фондове.

Със засилването на икономическото възстановяване се очаква търсенето да се разпростре и върху второстепенните активи и пазари, което ще се отрази и върху цените, посочва се още в доклада.

Компанията обобщава и шестте основни прогнози за пазара на индустриални и логистични площи: подновяване на ръста на наемите (първоначално само в първокласния сегмент), засилване на инвестициите, иновации по отношение на поръчките и доставките, ръст на развиващите се пазари, както и търсене на ефективни решения за оптимизиране на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още