IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти възприемат все по-рискови стратегии

Все още се търси "безопасен дом" за капитала, но ​​възвръщаемоста на водещите пазари е силно ограничена поради исторически ниските лихви

12:30 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите в имоти възприемат все по-рискови стратегии

Сегашната среда на ниски лихви оказва голямо влияние върху инвестиционните решения на европейските играчи на пазара на имоти. Засиленото търсене на първокласни активи ги прави все по-малко достъпни и принуждава инвеститорите да подготвят алтернативни инвестиционни стратегии.

Резултатите от последното проучване на инвестиционния климат, проведено от Union Investment, показват, че инвеститорите все още търсят “безопасен дом” за капитала си, но ​​са изправени пред силно ограничена възвръщаемост поради исторически ниските лихвени проценти. Съответно все повече и повече инвеститори се отказват от утъпкания път и поемат по-голям риск.

Данните сочат, че най-голям риск са склонни да поемат британските инвеститори. Почти две трети от анкетираните вече са подготвили по-рискови стратегии.

Във Франция също се наблюдава тенденция на отдалечаване от фокуса върху безопасността. Преди шест месеца само една пета от френските инвеститори са смятали възвръщаемостта за най-важния фактор за инвестиция, докато сега делът им се е повишил до 44%.

В Германия фокусът също се измества в полза на по-високата възвръщаемост и по-големия риск. Като алтернативна стратегия там се налага придобиването на имоти с по-кратки договори за наем, както и на проекти в процес на строеж.

Трудният избор между безопасност и възвръщаемост е отразен в оценките на бъдещите стратегии на инвеститорите. От една страна 49 на сто от анкетираните възнамеряват да вложат повече във второстепенни локации и по този начин се отклоняват от подхода на "сигурността на първо място". От друга страна също толкова предпочитат да се насочат към водещите пазари от съображения за безопасност, тъй като виждат потенциал за растеж на първокласните пазари и локации.

Повечето от участниците в проучването планират да инвестират повече в сгради, които се отдават на няколко наематели, а не само един, както и хеджират усърдно залозите си.

"Кризата в еврозоната оказа по-трайно въздействие върху решенията за инвестиции, отколкото се очакваше. Инвеститорите остават предпазливи по отношение на стратегиите си и вземат предпазни мерки", посочва се в доклада.

Икономическите перспективи и кредитните условия стават все по-важни фактори при вземането на решение за инвестиция. Предлагането и търсенето на земя също е ключов фактор за вземането на инвестиционно решение.

Очаква се също така суверенните фондове от Азия и Близкия изток да играят все по-важна роля на европейския пазар на бизнес имоти, тъй като ще засилят конкуренцията. “Европейските инвеститори ще бъдат под дори по-силен натиск да приемат алтернативни инвестиционни стратегии”, пише още в доклада.

Въпреки продължаващата нестабилност на някои европейски пазари на недвижими имоти, инвеститорите, които са се съсредоточили върху трите най-големи европейски пазара – Великобритания, Германия и Франция, оценяват финансовото си положение като по-добро, отколкото през предходната година и очакват ситуацията да продължи да се продължава през тази година.

Пазарните движения в последните седмици провокираха бягство от част от активите. Ясен измерител за това е индекса VIX. Повече за него може да видите в материала на Bloomberg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още