IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища от висок клас се радва на засилен интерес

Увеличават се сделките в затворените комплекси в София, намалява времето за огледи и за сключване на сделка

13:00 | 29.01.14 г.
Пазарът на жилища от висок клас се радва на засилен интерес

Ръст на пазара на жилища в средно високия и високия сегмент отчитат от консултантската компания Colliers. Компанията регистрира увеличение на сделките с 15 на сто, както и на сделките с цел инвестиция, съобщи на пресконференция Таня Емилова, мениджър “Жилищни площи” в компанията.

Емилова посочи, че заради засиленото търсене и свитото предлагане се наблюдава все по-отчетлив недостиг на първокласни жилища през втората половина на 2013 г. “През 2014 г. пазарът ще усети дефицит на качествен продукт, при който търсенето вече изпреварва предлагането”, коментира тя.

През миналата година най-активните купувачи в затворените комплекси в София са били “готови за действие” клиенти, които са отлагали решението за покупка на нов дом.

От компанията отчитат спад на времето за огледи и за сключване на реална сделка, понижение на запитванията и стабилни цени. Увеличават се и купувачите на първи дом, които избират затворен жилищен комплекс. Продължава да се засилва и интересът към наема с опция за закупуване, което позволява по-голяма гъвкавост в сравнение с банковото финансиране.

Търсене и предлагане

През миналата година клиентите са съкратили времето за огледи и за вземането на решение за сделка, тъй като внимателно са проучили пазара и имат ясна визия за желаното от тях жилище, коментира Татяна Емилова.

Съотношението между цената, качеството и инфраструктура остава водещо при избора на имот, а някои от купувачите са склонили да платят повече, за да получат това, което търсят.

Най-търсени в сегмента остават апартаментите с 2 и 3 спални, както и къщите. Според данните на компанията броят на сделките за апартаменти с 2 спални се е удвоил на годишна база и представлява 47 на сто от всички сделки. При апартаментите с 3 спални нивата на сделките са стабилни спрямо предходната година.

Купувачите в сегмента финансират сделките основно със собствени средства. Само 8 на сто от купувачите са прибегнали до ипотечно кредитиране, сочат още данните на компанията. Близо една пета от сделките са с цел инвестиция, отчитат още експертите.

Цените на жилищата в средно високия и високия сегмент от пазара остават стабилни в широк диапазон 850 – 1 600 евро за кв. м. Продължава да се стопява и разликата между офертните и продажните цени. Отстъпките от цената се движат около 11 на сто през второто полугодие на миналата година.

Същевременно предлагането в пазарния сегмент се е увеличило незначително – само с 1 на сто на годишна база. Свободният жилищен фонд от този клас е 15%, отчитат от компанията.

Очаквания

През тази година пазарът на жилища от средно висок и висок клас ще остане стабилен. Очаква се ръст на търсенето при стабилни нива на цените.

Заради ножицата между търсенето и предлагането се отварят и добри възможности за инвестиции в този сегмент от жилищния пазар - има място за нови, качествени комплекси от затворен тип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още