IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще се завърнат ли британските купувачи на пазара на ваканционни имоти?

Укрепването на британската икономика и засилващото се доверие в пазара на имоти ще накара повече британци да инвестират във ваканционни жилища в Европа

11:54 | 22.01.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Ще се завърнат ли британските купувачи на пазара на ваканционни имоти?

Подобряващите се икономически условия във Великобритания и по-силният паунд вероятно ще подкрепят ръста на инвестициите на британците в имоти в чужбина, посочва се в доклад на The Overseas Guides Company, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Укрепването на британската икономика и засилващото се доверие в пазара на имоти ще накара повече британци да инвестират във ваканционни жилища в Европа. Темповете на възстановяване на жилищните пазари на Стария континент изостават от темповете, отчитани на Острова, посочват експертите.

“Скандинавците например са все по-силна група купувачи по Средиземноморието до голяма степен благодарение на икономическата ситуация и силните валути на техните страни”, посочва се в доклада.

Според консултантите британците ще се завърнат с пълна сила на пазара на ваканционни имоти, особено на фона на очакванията, че британският паунд ще напредне спрямо еврото през следващите месеци. Още повече, че има знаци, че средните цени в любимите дестинации на британците – Испания, Португалия и Франция, започват да се съживяват и да вървят нагоре.

Испания се очаква да остане първи избор на британците за вложение във втори дом. Консултантската компания прогнозира, че цените ще достигнат дъното през тази година заради свръхпредлагането на пазара.

В най-търсените райони обаче цените на ваканционните имоти вече са спрели да падат, а в някои случаи се виждат и леки ръстове.

Пазарът в Португалия също преминава процес по стабилизация, който се подкрепя донякъде и от липсата на ново строителство. Португалските банки освен това започват да предлагат повече възможности за кредитиране на сделки с отнети от собствениците им имоти.

Увеличава се и интересът на купувачи на луксозни имоти от държави извън Европейския съюз заради “златните визи”, които Лисабон въведе.

Франция се очаква също да остане сред предпочитаните от британците дестинации, а на предни позиции се изкачва Турция заради рекордно ниските нива на турската лира и реформите по отношение на собствеността и инвестициите в имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Кои не съжаляват и на какви цени ще се преориентират? Това са имоти които не им трябват и не възнамеряват да ползват ( с малки изключения). Някои дори не са ги виждали никога. Просто като един апартамент на брега му струва 5 заплати и си казва че е подценен и че ще го продаде след 5г за 10 пъти повече. На кого бе пиле ще го продадеш? На някой още по-*** от теб самия?А да, и всеки льольо, чистач, хамалин и т.н. се чувства като инвеститор в имоти.Ваканционните имоти са най-безсмисления актив. Кой би искал да притежава имот и да ходи на ваканция в него всяка година, като олл инклузив на Златните или в Турция е 200-300 евро за седмица?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Просто ще се преорентират в цените и ще целят закупуването на много по евтини имоти отколкото се продват сега в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Спекулативно настроените британци може да са останали излъгани в очакванията си, но не мисля, че всички британци смят за грешка купуването им на имот в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
*** се учи от грешките си, а човека - и от грешките на другите. Ако се завърнат, британците очевидно не се учат и от собствените си грешки. Да си направят извода къде са в класацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още