IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората със стабилни доходи и спестявания ще движат жилищния пазар догодина

Пазарът ще бъде предвидим и без риск от съществени сътресения, прогнозира консултантска компания

10:07 | 20.12.13 г. 5
<p>
	Очаква се ръст на активността на жилищния пазар през следващата година.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Очаква се ръст на активността на жилищния пазар през следващата година. Снимка: Investor.bg

Хората със стабилни доходи и спестени пари в брой ще бъдат основен двигател на жилищния пазар през следващата година, прогнозират от консултантската компания Адрес Недвижими имоти.

Експертите очакват активността на пазара да се повиши с около 10 на сто, а ценовите нива да варират в зависимост от качеството на имота. Като цяло от агенцията посочват, че спадът на цените е вече в миналото - възможно е някои типове имоти да поевтинеят с няколко процента, но жилищата в търсените квартали ще повишат цените си.

На пазара вече се усеща недостиг на имоти, а новото строителство е дефицитна стока, посочват от компанията. Вече има сгради в етап на строеж, в които са продадени около 60% - 70% от апартаментите. Има интерес за покупка дори на фаза разрешително за строеж от утвърдени строители и на търсени локации, допълват консултантите.

Според очакванията на компанията догодина ще станем свидетели на изграждане на немалко нови жилищни проекти в комуникативни райони. Тези нови, качествени имоти ще отговарят в по-пълна степен на очакванията на купувачите и допълнително ще активизират пазара.

„Очаква се лихвите по депозитите да паднат допълнително през следващите 12 месеца, а цените на имотите да преустановят спада си, което ще активизира купувачите”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес.

„Очакваме много хора със спестени пари в брой, решили да ги държат в банка, да преосмислят намеренията си, когато видят понижението на този лихвен процент. Инвестицията в недвижим имот е сигурен ход, а евентуално покачване на цените на жилищата в бъдеще ще направи тази стъпка още по-изгодна“, допълва той.

По думите му пазарът ще бъде предвидим без риск от съществени сътресения, а стабилизацията ще предизвика и сделки на по-високи нива. Ако досега средната цена, на която двете страни си стискат ръцете, е около 50 000 евро, то през 2014 година тази стойност ще се покачи до 55 000 – 60 000 евро, прогнозира компанията.

Очаква се да се появят и повече купувачи за инвестиция. Ако към момента с тази цел жилище придобиват около 9% от хората, то догодина техният дял може да достигне 15%.

Съществени изменения в профила на желаното жилище няма да има – комуникативна локация, наличие на добра инфраструктура, среден етаж и разпределение, позволяващо ефективно използване на пространството, ще останат сред ключовите изисквания на клиентите.

Пазарът на наеми, който също бе подвластен на разминавания в очакванията на наемодатели и наематели, също ще се активизира. Ще се появят по-качествени оферти, а средните цени ще останат без промени – около 500 лева ще струва месечно апартамент с квадратура около 60-70 кв.м на комуникативна локация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
edimi
преди 10 години
А, не си много прав. Дефицит има. Ментален, примерно....и друг и друг, разбира се... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
pepince
преди 10 години
Мдааа, а не мислите ли, че хората с високи доходи и спестявания, не са толкова *** , че да си затворят част от парите в българските коптори, които алчните спекуланти и брокери, наричате "Инвестицията в недвижим имот"...Света е голям и възможности има достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 5
Бате Пешо
преди 10 години
Брокерите подивяха от глад и започнаха да халюцицнират.София центъра на моретата София центъра на просветата.Тази статия е типично определение за това какво е упорит безсмислен труд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
avramcho
преди 10 години
нормална прогноза с оглед миграцията .....но Ненормална с оглед цените , защото "Спиралата" пак ни Очаква !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Това за София ли? Защото в провинцията няма нито недостиг на имоти, нито дефицит на каквото и да било стоителство, нито забавяне в темпа на спад на цените,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още