IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пенсионните фондове и застрахователите засилват позициите си в имотния сектор

Инвеститорите се насочват към второстепенните пазари на бизнес имоти в Европа

10:39 | 17.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Пенсионните фондове и застрахователите засилват позициите си в имотния сектор

Регионът ще продължи да бъде привлекателен за чуждите инвеститори, които го считат за безопасна дестинация. Силната конкуренция от страна на местните инвеститори обаче ще принуди чуждестранните да бъдат по-изобретателни по отношение на придобиванията.

Пазарът във Великобритания

Потребителското доверие на Острова и икономическата активност ще продължат да се засилват и през следващата година. Очаква се брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да нарасне с 2,5%, а правителството да продължи да стимулира икономиката в навечерието на изборите през 2015 г.

Във фокуса на инвеститорите обаче през 2014 г. ще попадат регионалните пазари в страната. Очаква се те да привлекат около 40 млрд. паунда догодина, което обаче е все още далеч от пиковите равнища, отчетени през 2006 г. - 58 млрд. паунда.

Пазарът в Централна и Източна Европа

Очаква се да се възстанови интересът на инвеститорите към по-периферните пазари от региона – основно към Румъния, но също и към Унгария и България, а дори и към Сърбия, която напоследък предприема сериозни реформи. Гърция също изглежда, че успява да осъществи обрат. Политическата обстановка в региона обаче остава напрегната, а основни играчи на пазарите в региона са опортюнистичните инвеститори.

Пазарът в Африка

ЮАР е водещата дестинация за инвестиции в имоти в региона. Инвеститорите обаче все повече поглеждат встрани заради затвърждаването на политическа стабилност в някои държави, инвестициите в инфраструктура и продължаващата урбанизация. Освен ЮАР, на радара на инвеститорите са още Ангола, Намибия, Ботсвана, Уганда, Гана, Кения, Нигерия.

Пазарът в Близкият Изток

Въпреки политическата нестабилност в региона и несигурността пред търсенето на петрол, икономиките се радват на стабилен растеж. Все пак високата безработица остава проблем, а има вероятност и от нови политически и социални турбуленции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още