IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството - епизод пореден на застоя

Междуфирмената задлъжнялост и фалитите остават високи, строителната продукция и инвестициите са свити, секторът е силно зависим от еврофинансирането

08:17 | 03.01.14 г.
Строителството - епизод пореден на застоя

Законодателството

Браншът отдавна настоява за по-сериозни законодателни промени, които да облекчат строителството като инвестиционен процес. В тази връзка се подготвят промени на Закона за устройството на територията (ЗУТ).

Планира се законът да бъде разделен на две – едната част да регламентира териториалното и устройствено планиране, а другата – инвестиционния процес по реализацията на един проект.

Отделно строителният министър съобщи, че се подготвя превод на германски подзаконов нормативен акт в сферата на обществените поръчки в строителството. С наредбата ще се третират проблемите при възлагането на обществени поръчки в строителството и проектирането, включително и процедурите по обжалване.

Обжалването е един от най-големите проблеми за бранша, защото тромавата процедура доведе до забавянето на ключови проекти, финансирани с европейски пари. Отделно браншът се оплаква, че в много случаи фирми жалят “за спорта”, без да имат основания.

Същевременно остава и проблемът с липсата на градоустройствени планове на общините. От 264 общини около 220 не разполагат с общи устройствени планове, заради което инвеститорите трябва да доказват териториална съвместимост на проектите.

През следващата година са заделени 1 млн. лева бюджетни средства, с които да се финансира подготовката на общите устройствени планове. Средствата обаче са крайно недостатъчни, а общините ще трябва да намерят и друг източник за финансиране, защото трябва да са готови до 2016 г. Вероятно общините ще могат да разчитат и на европейски пари за някои дейности, свързани с териториалното планиране.

Като приоритет на строителното ведомство се очертава и кадастъра. Амбицията на държавата е до 2017 г. поне 60 на сто от територията на страната да е покрита от кадастрални карти.

Възстановяването на строителния бранш от кризата се очертава да е болезнено бавно. Като цяло банките в Централна и Източна Европа дават признаци, че имат интерес да финансират нови проекти – най-вече хотели и индустриални имоти, като такива знаци се наблюдават и в България. Процесът по стабилизиране на нивата на финансиране ще продължи поне още 18 месеца, прогнозират от KPMG.

Очаква се да продължи бавното икономическо възстановяване на България, което ще рефлектира и върху пазара на имоти и строителтсвото. Пиковите равнища, достигнати преди кризата, изглеждат немислими, а пазарът има нужда от още време, за да се адаптира към новата реалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още