IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството - епизод пореден на застоя

Междуфирмената задлъжнялост и фалитите остават високи, строителната продукция и инвестициите са свити, секторът е силно зависим от еврофинансирането

08:17 | 03.01.14 г.
Строителството - епизод пореден на застоя

От началото на следващата година обаче изпълнителите на обществени поръчки ще трябва да проектират и изпълняват обектите по нормативите на Европейския съюз (ЕС) – т. нар. Еврокодове. За останалите строителни обекти ще важи едногодишен преходен период, в който ще може да се прилагат едновременно и българските, и европейските строителни норми. След изтичането на този едногодишен срок всички строителни обекти, ремонти и реконструкции ще трябва да се осъществяват по Еврокодовете.

Браншът имаше опасения, че бързото преминаване към проектирането съгласно европейските норми ще оскъпи процеса и самото строителство. Отделно не са готови и всички ръководства, свързани с прилагането на евронормите. Новото строително министерство обаче обеща,  че през 2014 г. ще се доразработят ръководствата за използване на евронормите в строителството.

Новото строителство

Черноморието се очертава като най-активен регион за жилищното строителство - в трите области край морето се концентрира почти половината от новото жилищно строителство в цялата страна.

В областите Бургас, Варна и Добрич през третото тримесечие са въведени в експлоатация общо 214 нови жилищни сгради с близо 1 500 жилища в тях, сочат данни на НСИ. Лидер е Варна – 100 сгради с 641 жилища, следвана от Бургас – 79 сгради, но с по-малки по площ жилища (общо 737). В област Добрич са построени общо 35 нови сгради със 118 жилища в тях.

Броят на въведените в експлоатация жилища в трите области дори значително надвишава броят на въведените в експлоатация жилища в цяла България през третото тримесечие.

Същевременно в област Пловдив е започнато строителството на най-много нови сгради - 84 жилищни, 3 административни и 38 други сгради през третото тримесечие. Издадените разрешителни за строеж сочат, че тенденцията на висока активност в строителния бранш в региона ще се задържи - областта е и първа по издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради (169 за периода юли-септември).

Може да се очаква, че строителната активност в София ще продължи бавно да се възстановява през следващите месеци. По брой издадени разрешителни за строеж на второ място е София-град със 123.

Данните за разрешителните за строеж сочат, че ще продължи и активната строителна дейност по Черноморието.

Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още