IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти - в капан на политическата обстановка

България остава периферен пазар за чуждите инвеститори заради влошената политическа среда и лошата инфраструктура

17:00 | 28.12.13 г. 2
Пазарът на бизнес имоти - в капан на политическата обстановка

Очакваното ускоряване на икономическия растеж в Европа и България през 2014 и 2015 г. прави хотелите, особено градските в сегмента 4 и 5 звезди, привлекателни за инвеститорите. Активите, които обаче могат да донесат незабавен доход от управление, са малко.

Пазарът на офиси – море от площи

Пазарът на офис площи продължава да се движи от големите международни компании за изнесени услуги. Около две трети от сделките на пазара през годината се осъществиха от международни компании.

Те обаче се насочват към първокласния сегмент, където предлагането е все по-ограничено. Сградите клас А са вече почти пълни, което ограничава избора на клиентите, но пък стабилизира наемните равнища. Собствениците на висококачествени офис сгради дори се опитват да договарят малко по-високи цени.

И докато някои сгради по основни булеварди в София са отдадени дори над 90 на сто, делът на свободните офиси остава висок – над 20 на сто, заради голямото предлагане на по-нисък клас офиси. Добрите сгради биха могли на някакъв етап да намерят наематели, но много от построените в годините на строителния бум офис площи изискват сериозни допълнителни инвестиции, за да бъдат приведени във вид, отговарящ на търсенето и изискванията на клиентите.

Консултантските компании, които действат в сегмента на офисите, са единодушни, че наемните нива са стабилни, както и че търсенето бавно се активизира. Що се отнася до наетите площи, очакванията са тази година да няма промяна спрямо предходната. Клиентите засега се отнасят предпазливо заради нестабилната политическа обстановка.

За пазара на офиси в София най-атрактивни дестинации са булевардите “България” и “Цариградско шосе”. Предпочитани са сградите в близост до удобен транспорт и най-вече метрото.

Строителството на офиси продължава да е свито, но тази година започнаха да се осъществяват няколко по-малки проекта, включително и преустройства на сгради за собствени нужди и проекти от предходни години. Някои от големите проекти вървят бавно и за приключването им няма ангажимент за краен срок заради трудния пазар. До година-две обаче няколко ключови проекта – главно на “Цариградско шосе” и булевардите “Тодор Александров” и “България” се очаква да бъдат завършени.

Търговските площи – конкуренцията се засилва

От “третата вълна” молове в София вече функционират Bulgaria Mall и Paradise Center. И двата търговски центъра тръгнаха с прилична заетост и вече са почти запълнени с функциониращи търговски обекти.

Друг е обаче моментът с потреблението – търговците се чувстват притиснати заради свитото търсене заради напрегнатата политическа обстановка. Така големите проекти в сегмента на търговските площи разчитат основно на големите международни брандове, които изпълняват стратегия за доста агресивна експанзия на развиващи се пазари.

Конкуренцията в сегмента се засилва все повече заради темповете на строителство, които изпреварват значително търсенето. През 2014 г. се очаква откриването на Sofia South Ring Mall (на Околовръстното шосе до IKEA), на Plaza West и на Mega Mall в Люлин. Тогава може да се очаква допълнителен натиск върху наемните равнища, които продължават да се понижават и в момента, както и да се засили процесът по препозициониране на старите проекти на пазара.

Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
game_over
преди 10 години
ami pe4atnicata za pari ia dadoha na francuzi s argument, 4e sa s 1 mln po-efektivni. Na tozi etap parite ne se uveli4avat, no prez 2013 vsi4ki praviat depozitite si po-kratkosro4ni, koeto e vidno ot BNB statistka. Iavno horata osaznavat 4e ima risk za valutnia bord i sa gotovi da reagirat. do sega edva li drug e pe4atal parite na BG i tova e 4ista pe4alba za tiah.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още