IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар през 2013 г. Има ли повод за оптимизъм?

Купувачите, които през последните години са отложили покупката на имот, излизат на пазара, но оживлението е далеч от предкризисния бум

09:05 | 31.12.13 г. 8
<p>
	Стабилизацията на цените е водещата тенденция на пазара на имоти.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Стабилизацията на цените е водещата тенденция на пазара на имоти. Снимка: Investor.bg

Като доказателство се привеждат данните на Агенцията по вписванията за броя на сделките – през третото тримесечие продажбите в областните градове са нараснали с малко над 5 на сто, а в София – с над 7 на сто, сочат изчисления на агенцията Bulgarian Properties.

За компенсиране на срива след пика на кризата обаче категорично не можем да говорим. Същевременно пазарът става все по-фрагментиран – каквито и признаци за възстановяване да се забелязват, те се проявяват най-вече на пазара в столицата и най-големите градове на страната. В по-малките градове, включително и в някои областни центрове, пазарът е по-скоро спорадичен и не може да се откроят тенденции. Купувачите пък са доста по-ограничен брой в сравнение с пиковите за пазара години.

Продавачи и купувачи – излъгани очаквания?

Надценени имоти на пазара не липсват. Отстъпките, които се договарят при сделка, са вече от порядъка на 5-10%, а не на 20-30%, както беше в пика на кризата, по информация на посредници.

Няма обаче и подценени имоти. "През тази година има слабо нарастване на притиснатите да продават, но това трябва да се гледа като ефект от продължилата няколко години криза и закупените имоти на цени в пика на имотния пазар. Трябва да се отбележи обаче, че дори и притиснати, продавачите не продават на всяка цена и в този смисъл на пазара липсват подценени имоти", коментира пред Investor.bg оперативният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

„Най-честата грешка, която правят хората със задължения, е да чакат, докато имотът стигне до съдебен изпълнител. Така имотът се продава на много ниска цена и длъжниците не само че не изплащат дълга си, но остават от една страна без имот, а от друга - с голяма дължима сума“, подчертават от Адрес Недвижими имоти.

Нагласите на посредниците

Определено агенциите са по-оптимистично настроени за динамиката на пазара през следващата година. „Първо беше отчетен ръст на огледите, после се увеличи и броят сделки, а цените все повече се стабилизират около едни и същи нива“, коментира Деница Георгиева от „Явлена“.

„Пазарът в момента върви много добре и определено има ръст в броя сделки спрямо първата половина на годината, както и в сравнение с 2012 г., въпреки че динамиката му към момента се усеща основно в София. Очакваме до два-три месеца това да се усети и в по-големите градове в страната“, допълва тя.

От Адрес допълват, че „социалната и политическата обстановка не оказват толкова директно влияние върху купувачите поради простата причина, че 85% от купувачите купуват, защото имотът им е нужен за живеене“.

Според Полина Стойкова пазарът не е изолиран от процесите в страната, но има по-директна и тясна връзка с икономическите тенденции. Очаква се засилването на икономиката на основния търговски партньор на България – Европейският съюз и еврозоната, да се прояви и в България, а прогнозите за икономическия растеж варират от 1,5 до 2,3%.

Място за прекомерен оптимизъм обаче няма. Икономическият растеж е слаб и недостатъчен да генерира такъв брой работни места, които да компенсират изгубените над 400 хил. в пика на кризата, за да започнат да растат и доходите на домакинствата.
 

Каква беше 2013 година според Вас – кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите? Ще влезе ли биткойна в живота на масовия потребител? Ще има ли корекция на фондовите борси и ще изтеглят ли САЩ монетарните стимули?

Пишете ни на info@investor.bg и може да спечелите книга –един от най-добрите подаръци на всички времена. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 10 години
Няма нищо лошо в оптимизма. Без оптимизъм няма ръст. Само, че в стараната (извън София) много често се работи за 2 лева на час след данъците и осигуровките. С 2 лева на час капитъпизъм не става драги ми оптимисти. То добре, че не се сринаха буквално цените, но между доходи и цени несъответствието е факт и тежко на държава дето чака руснаците да и спасят пазара. В повечето областни градове населението е намаляло со 10 до 30 хиляди души според размера на града. Това си е свободен жилищен ресурс и нищо друго. За ръста от 5 процента при тази тотална разпродажба на земя и купуване на имоти оптимизъм въобще не е точната дума. А дали е така годината ще покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
pepince
преди 10 години
Оптимизъм за какво...и за кого...забравете, още по-зле ще става, демографски срив, мощна емиграция, висока безработица, слаб икономически ръст (под 1%)...какъв оптимизъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Jorkata
преди 10 години
Догодина като се вдигне основната лихва ще видим какъв оптимизъм ще настане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Mesoiadess
преди 10 години
"Отстъпките, които се договарят при сделка, са вече от порядъка на 5-10%, а не на 20-30%, както беше в пика на кризата," значи има поскъпване от 20 % - това ако не е оптимизъм ?:))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 5
alwayastrue
преди 10 години
Вчера един съсед, ерген на пенсионна възраст, ми каза че е продал апартамента на майка си, веднага след като е починала. Попитах го защо не го даде под наем,а той отговори кратко: "Нямам наследници, а и не ми остава много да живея". Това ме накара да се замисля, колко човека в блока са в подобна ситуация и се наложи страшният извод - ВСИЧКИ 80 апартамента!.В блока не живеят по-млади от 25г хора, повечето са пенсионери без деца или децата им са в чужбина.Та въпросът ми е за оптимизма - къде го, че нещо не го виждам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още