IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти са склонни да поемат повече рискове

Въпреки че разширяват хоризонта на търсенето, играчите на пазара и през 2014 г. ще останат фокусирани върху първокласните активи

16:03 | 26.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите в имоти са склонни да поемат повече рискове

В глобален мащаб апетитът за риск на инвеститорите в имоти се засилва. Това се посочва в анализ на консултантската компания Colliers International, която е изследвала нагласите на играчите на пазара за 2014 г.

Очаква се вложенията в недвижими имоти да продължат да се увеличават през следващата година. Търсената възвръщаемост от инвестициите същевременно се запазва на стабилни равнища от порядъка на 5-10%, но не липсват амбиции за доходност от над 10-15%. Инвеститорите в Латинска Америка и Азия търсят възвръщаемост 15-20%, сочат резултатите от проучването на компанията.

Инвеститорите в имоти продължават да наблюдават макроикономическите показатели, които са сред водещите фактори за вземането на решение за вложения в даден регион. Отчитат се още политическите рискове, демографската среда, данъците, валутните рискове, както и прозрачността на администрацията.

В глобален план инвеститорите в имоти планират експанзия – 70 на сто от анкетираните планират разширяване на портфейлите през следващата година, посочва се в доклада. Най-амбициозни в плановете си за експанзия са американските купувачи, които се насочват към пазарите в Европа, Азия и Южна Америка.

Същевременно, въпреки разширяването на рисковия фокус, интересът на инвеститорите остава концентриран върху основните активи на водещите пазари. Вече се усеща недостиг на първокласни активи, което засилва конкуренцията на стабилните пазари. Това води и до промяна в стратегиите на повечето инвеститори – те възприемат по-опортюнистични стратегии на сигурните пазари, какъвто е Великобритания например.

Най-оптимистично настроени за пазара през следващата година са американските инвеститори – 60 на сто от анкетираните очакват подобряване на пазара през следващата година срещу 57% от инвеститорите от Европа, 47% - от Китай, и 41% - от Близкия Изток.

Офис площите остават най-предпочитания от инвеститорите актив. Осезаемо обаче се забелязва засилване на интереса към индустриалните и логистични площи.

Над две трети от инвеститорите продължават да разчитат на дългово финансиране за инвестициите в имоти. Почти половината от анкетираните обаче заявяват, че очакват цената на дълга да се повиши, а останалите – да остане стабилна.

Почти всички респонденти определят паричната политика на Федералния резерв на САЩ като ключов фактор, който влияе на пазара.

Като основно предизвикателство пред инвеститорите през 2014 г. се очертава недостигът на качествени активи, без значение дали става въпрос за местните инвеститори или за по-големите играчи, посочва се в доклада. Второто предизвикателство е финансирането – въпреки че се забелязва интерес на банките да се завърнат на пазара на имоти, обемът на кредитирането за инвеститорите в недвижимости остава силно свит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още