IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на бизнес имоти у нас - възстановяването ще е бавно и дълго

Политическата обстановка, ограниченото финансиране, инфраструктурата и администрацията са основните предизвикателства

11:51 | 25.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на бизнес имоти у нас - възстановяването ще е бавно и дълго

Политическата обстановка и ограниченото финансиране остават основно предизвикателство за пазара на бизнес имоти в България. Около това мнение се обединиха участниците в конференцията за инвестиции в имоти BalRec, която се провежда днес.

Експертите смятат, че пазарът се възстановява бавно от кризата, като тенденцията е най-видима в София и особено в сегмента на първокласните офис площи. В известна степен кредиторите също се завръщат на пазара на имоти, но имат високи изисквания към проектите и предприемачите, за да отпуснат финансиране.

Голям ръст на финансирането и на новите инвестиции няма как да се случи без да се изчистят проблемите, натрупани от периода преди и по време на кризата, според експертите.

Бъдеще на българския пазар биха имали първокласни проекти – офисни, жилищни и търговски, заради засиленото търсене и от страна на инвеститори, и от страна на наемателите – най-вече международни компании, които изграждат центрове за аутсорсинг и за изнесени бизнес услуги. Очаква се също така пренасочване на инвеститорите от офисите и жилищата към индустриалните и логистични площи, както и да продължи препозиционирането на пазара на търговски площи.

Същевременно беше отчетена необходимостта от подобряване на инфраструктурата – и пътна, и социална, и на работата на администрацията, за да се привличат повече инвеститори, включително и с допълнителни стимули.

България – периферен пазар

България в момента е периферен пазар за чуждите инвеститори, които остават съсредоточени върху основните европейски пазари – Франция, Великобритания и Германия, и първокласните активи. Броят на качествените активи на пазара обаче намалява и много инвеститори започват да поглеждат към пазарите в Централна и Източна Европа, посочи Иглика Йорданова, главен изпълнителен директор на Colliers International Bulgaria.

Има признаци за разширяване на географския хоризонт на инвеститорите към Унгария, Чехия, Полша и Румъния, което в един момент ще се пренесе и към българския пазар. Това обаче не се очаква да се случи и през следващата година, според Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Чисто макриокономически България стои близо до държавите от Централна и Източна Европа, но от гледна точка на политическата обстановка и инфраструктурата остава рискова, коментира Юлияна Матеева от KPMG България.

През последните месеци на българския пазар се наблюдава засилване на темповете на усвояване на първокласните офиси заради засилването на аутсорсинга и изграждането на центрове за изнесени бизнес услуги. Наблюдава се и засилване на индустриалния сегмент от пазара, както и на хотелите, което се отразява и при банковото финансиране за двата пазарни сегмента.

Финансирането

Матеева посочи, че като цяло в Централна и Източна Европа интересът на банките към сектора на имотите леко се повишава. Като цяло обаче финансовите институции продължават процеса по „прочистване” на балансите и стратегическото значение на активите им, свързани със сектора на имотите, намалява.

Резултатите от проучване на KPMG сочат, че може да се очаква стабилизиране на банковото финансиране за инвеститорите в имоти през следващите 12-18 месеца.

Банките продължават да оценяват клиентите съобразно макроикономическите показатели на пазарите, на които те оперират, собственият им капитал, финансовата им история, бизнес плана им, собствената им оценка за пазара и проекта им, нивото на предварително отдаване под наем/продажби.

Банките, които кредитират инвеститорите в имоти, предпочитат да финансират строителство на офиси, както и на индустриални и логистични имоти, допълни Матеева. Същевременно през последните 12 месеца се засилва интересът им към хотелите, курортите и индустриалните имоти.

Матеева обобщи, че нагласата на банките е по-позитивна в по-нискорисковите страни и прогнозира, че възстановяването на пазарите ще е различно за всяка страна поотделно.

Инвестициите в бизнес имоти – какво да се очаква на пазара

Като цяло инвеститорите в Европа са по-оптимистично настроени за 2014 г. и апетитът им към риска ще продължи да нараства, прогнозира Иглика Йорданова, като се позова на резултатите от проучване на Colliers International.

Отчетлива е обаче тенденцията за засилване присъствието на местни инвеститори на пазара, включително и в България. Огромна част от инвестициите са на местния за инвеститорите пазар или в близост до него. Само 17% от глобалния капитал е бил инвестиран зад граница, а същевременно трансграничните инвеститори са насочени към водещите пазари и първокласните актини.

На глобално ниво офисите са най-предпочитани от инвеститорите. Втори по предпочитание са индустриалните и логистични площи, които привличат все по-голям интерес, посочи Йорданова.

Ситуацията в Източна Европа обаче е малко по-различна – заради политическите рискове оптимизмът на инвеститорите е по-умерен, те не са толкова склонни да поемат риск и избягват скъпите активи.

За България се очаква да продължи бавното икономическо възстановяване, което ще рефлектира и върху пазара на имоти. Интересът се очаква да остане фокусиран върху първокласните активи, но заради изчерпването им и инвеститори, и наематели вече обръщат поглед и към други регионални пазари в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още