IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелите в Централна и Източна Европа - перспективна ниша за инвеститорите

Интересът е към придобиване на генериращи приходи активи, които обикновено се продават на цени, по-ниски от строителната им себестойност

11:17 | 22.11.13 г.
Хотелите в Централна и Източна Европа - перспективна ниша за инвеститорите

„Хотелите могат да коригират цените за услугите си на ежедневна база в зависимост от търсенето - за разлика от офис или търговските центрове, при които договорите са с дълги срокове. Инвеститорите знаят, че когато икономическият ръст и чуждите инвестиции наберат скорост, заетостта и средните цени на нощувките също ще се повишат. Това е причина за интереса им към висококачествени хотели в момента“, коментира още Лашова.

Обемът на инвестициите в хотели в Европа се е повишил с 38% в първата половина на 2013 г. в сравнение със същия период на предходната година, сочат още данните на компанията. Макар че ръстът се дължи преди всичко на големи портфейлни сделки и продажби на съществени единични активи в Западна Европа, с намаляването на възможностите във водещите пазари инвеститорите отново показват интерес към ключовите централноевропейски столици.

„С възстановяването на европейската икономика и увеличаващия се интерес към инвестиции в хотели очакваме по-висока активност в Централна Европа през 2014 г.“, казва Фредерик льо Фишу, директор „Услуги за хотелиерската индустрия“ за Централна и Източна Европа в Cushman & Wakefield.

Хотелиерският сектор в България

В България обемът на инвестиционните сделки с имоти възлезе на 54,2 млн. евро за първите девет месеца на 2013 г., като най-съществената беше именно продажбата на хотел Hilton.

„Интересът на инвеститорите окуражава и други собственици да пристъпят към продажба. Купувачите от своя страна виждат възможност да купят качествени активи на цени, които са по-ниски, отколкото би им струвало да ги построят от нулата“, коментира Михаела Лашова.

„Със сигурност условията са благоприятни за сделки с хотели. А предвид по-високия интерес към хотелите в Централна и Източна Европа не изключвам възможността някои от днешните купувачи да спечелят от възстановяването на пазара и да препродадат с печалба в следващите две до три години“, заключава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още