IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усвояването на офиси в Европа се забавя

Възстановяването на пазарите на бизнес имоти ще следва възстановяването на икономиката и ще е неравномерно и бавно

10:18 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Усвояването на офиси в Европа се забавя

Търсенето на наемателите за момента е концентрирано върху площи в най-добрите търговски центрове на основните европейски пазари. Много търговци вече работят и върху собствени мултиканални платформи за търговия и предстои да направят оценка на необходимостта да инвестират в нови магазини.

Очаква се активността на международните вериги да остане силна, като освен на развиващите се пазари, те планират експанзия и на първокласни локации в зрелите европейски пазари.

Експертите подчертават, че пазарът на търговски площи в Европа също е силно поляризиран. Новото строителстов на търговски центрове е съсредоточено в Източна Европа, главно в Русия и Турция заради разрастващата се средна класа. В Западна Европа строителството още е потиснато, като по-значителен обем се наблюдава единствено в Испания и Италия, но довършването на строежите там ще се проточи с години, посочва се в доклада.

Пазарът на логистични площи също се представя неравномерно. Най-силно е търсенето в Холандия и Чехия, където се наблюдава най-голямо търсене. Съживяване се отчита и на пазарите в Лисабон и Барселона, но активността нараства главно заради консолидация – наемателите искат да се базират на по-централни локации и наемат по-големи площи, като целят намаляване на разходите.

През тази година участниците на пазара на бизнес имоти в Европа изглеждат значително по-позитивно настроени. Инвеститорите се опасяват значително по-малко от дълговата криза в сравнение с миналата година, което се отразява положително и на наличния капитал за вложения в сектора. Той продължава да нараства, основават се все повече фондове за инвестиции в бизнес имоти и все повече инвеститори се насочват към Европа в търсене на атрактивни вложения.

Продължават да се подобряват и усволията на дълговите пазари, но тенденцията е видна най-вече на водещите пазари и се определя от активността на небанковите кредитори.

Експертите очакват до края на годината и през следващата 2014 г. възстановяването на икономиката да бъде бавно и неравномерно заради състоянието на публичните финанси и ситуацията в банковия сектор. Ще се задълбочат и различията между отделните европейски икономики, като се очаква Италия, Испания и Холандия постепенно да излязат от рецесията.

Това ще се отрази и на пазарите на бизнес имоти, като на някои ще се наблюдава неравномерно възстановяване, а на други активността ще нараства значително по-бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още