IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Сингапур и паричната политика на Фед - да очакваме ли буря?

Икономическият растеж не предполага рязък спад на цените, макар че някои анализатори не изключват вероятността от по-сериозна корекция

11:39 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Жилищният пазар в Сингапур и паричната политика на Фед - да очакваме ли буря?

Пазарът на имоти в Сингапур най-вероятно няма да бъде тежко засегнат от евентуалното скорошно затягане на паричната политика в САЩ, след като стимулите подкрепиха резкия ръст на цените на активите в Азия, коментират анализатори, цитирани от CNBC.

Очакванията, че потокът от ликвидност ще секне скоро удари тежко по рисковите азиатски активи и последваха сериозни разпродажби на развиващите се пазари, отбелязва изданието.

„Страховете от затягането на паричната политика на Фед вече обхванаха пазарът на имоти в Сингапур“, коментира Тим Гибсън от Henderson Global. "Всичко, което можеше да донесе добра доходност, беше продадено. Налице е негативна реакция заради опасенията около свиването на програмата за изкупуване на активи“, допълва той.

Той обаче смята, че в момента икономиката на Сингапур се намира в „цикъл на макроикономическо възстановяване“ и това би трябвало да се отрази положително на наемите. Очакванията му са периодът на напрежение заради икономическите стимули в САЩ да продължи не повече от три-шест месеца.

Продажбите на нови жилища в Сингапур се сринаха със 73% през юли до общо 481 жилища от 1 806 през юни в резултат на усилията на местните власти да „охладят“ пазара на имоти, сочат данните на градоустройството.

През второто тримесечие обаче цените на жилищата са нараснали с 1% спрямо първите три месеца на годината и остават на рекордно високи равнища.

„Цените на имотите вероятно няма да паднат прекалено много в следващите месеци“, прогнозират Тата Гоярди от консултантската компания Religare Capital. „Обикновено това се случва заради продажбите на проблемни жилища. Икономическият растеж обаче е по-силен от очакваното. Дори и да има понижение, не би се случило нещо катастрофално“, допълва той.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт на Сингапур нарасна с 15,5%. Това надмина прогнозите на анализаторите, които очакваха икономическият растеж да достигне 14 на сто. Някои икономисти в последствие завишиха прогнозите си за икономическия растеж през тази година.

Малко по-интересна обаче е ситуацията със заетостта в Сингапур. Безработицата в страната остава стабилна на ниво от 2,1% през второто тримесечие. Това обаче е доста по-добре в сравнение с Япония, където безработицата е 3,7%, или със САЩ, където нивото й достига 7,4%.

Според Гоярди моментът е добър за инвестиции в акции на компании от сектора на имотите в Сингапур.

Дейвид Нюбронър, директор жилищни имоти в Jones Lang LaSalle Property в Сингапур, коментира, че търсенето остава доста силно, особено в предградията. Той обаче се опасява, че „предстоят някои неприятности“ за пазара.

„В краткосрочен план пазарът на жилища ще остане стабилен, но в средносрочен и дългосрочен ще има натиск, тъй като ще излязат още имоти на пазара“, коментира той. През юли бяха публикувани данни, според които за периода 2013 – 2017 г. в Сингапур ще бъдат пуснати около 200 хил. нови жилища.

Друг анализатор на жилищния пазар, пожелал анонимност, обаче предупреждава, че пазарът е достигнал своя връх и всякакви негативни развития във връзка с американската парична политика биха били катализатор на сериозна корекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още