IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на празните офиси в София е бил 27% през първото полугодие

Цените продължават да се стабилизират, не се очаква съществен ръст на предлагането заради свитото строителство

16:38 | 14.08.13 г.
Делът на празните офиси в София е бил 27% през първото полугодие

Индикация, че активността в сегмента вероятно ще се задържи на ниски нива, са намаляващите разрешителни за строеж на административни сгради. През първата половина на 2013 г. са издадени 64 разрешителни за сгради с обща разгъната застроена площ 40 758 кв.м. В сравнение със същия период на предходната година се забелязва спад в броя им с близо 16%, а спрямо периода януари-юни на 2011 г., 2010 г., 2009 г. и 2008 г. съответно с 38,46%, 40,19%, 59,49% и 65,59%.

В резултат на слабата инвестиционна активност в сегмента след 2008 г. обемът на въведените в експлоатация офис площи остава малък. В София към юни 2013 г. са завършени около 31 хил. кв.м. офис площи клас А и В, с които общото количество завършени офиси се увеличава с 1,74%. Няма стартирани нови офис сгради през 2013 г., пише още в доклада.

Цените – процесът по стабилизиране продължава

През последните шест месеца при цените на офисите, както продажни, така и наемни, се наблюдава известно стабилизиране. Интересът към покупка на офис обаче силно се е свил, макар да не липсват и такива сделки, посочват от компанията.

Продажните цени на офис площите в страната като цяло се понижават средно с 0,84% за първото полугодие, като за София понижението е от 0,48%, за Варна – 1,65%, а за Бургас – 0,4%.

Наемите в София не са се променили през полугодието и остават в границите между 7 и 10 евро/кв. м., а за Варна– между 6 и 9 евро/кв. м.

Цените на офис площите клас В в страната продължават да падат, но с все по-слаби темпове. През първите шест месеца на годината наемните цени на офис площите в София са се понижили с малко над 2%. На годишна база понижението е от 8,39%. Към края на юни за столицата е отчетена средна наемна цена на второкласни офиси от 5,68 евро/кв.м.

През първото шестмесечие на 2013 г. с най-високи наемни нива в София се открояват кв. "Изток", бул." Черни връх", кв. "Дианабад" и идеалния център, а с най-ниски са крайните квартали като "Младост", "Малинова долина", "Люлин". Наемните цени на офиси в Бизнес парка, бул. "България", бул. "Цариградско шосе", където е ситуиран най-голям обем офис площи, са между 6 и 8 евро/кв. м.

През първите шест месеца на 2013 г. наемите на офис площи клас В във Варна също са продължили да се понижават, като към края на юни вече падат под 6 евро за кв. м. В Бургас към края на юни е регистрирана средна наемна цена на офисите от 3,8 евро/кв.м.

Без сътресения на пазара

Очаква се до края на тази година наемните нива на първокласните офиси да останат стабилни, без значителни колебания, а пониженията в наемите на офисите клас В да стават все по незначителни (в рамките до 5%), прогнозират експертите.

През месеците до края на годината се очаква процентът на незаетост на офис площи в столицата да продължи да намалява. Очаква се и да продължи изместването на офиси от центъра към периферията на столицата.

Не се очаква увеличаване и на предлагането, в резултат на завършени мащабни проекти до края на годината.

Наличието на паркоместа, добри транспортни връзки и ритейл зона остават водещи при избора на офис среда, като сред основните изисквания на потенциалните наематели се нарежда и енергийната ефективност на сградите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още