IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечното кредитиране в Норвегия - основна предизборна тема

Най-вероятният нов премиер на страната не смята, че има нужда от ограничения на кредитния пазар

14:47 | 07.08.13 г.
Ипотечното кредитиране в Норвегия - основна предизборна тема

В Норвегия, където цените на имотите са скочили двойно през последните десетина години, предизвиквайки рекордни нива на дълга на домакинствата, местният финансов регулатор и гуверньорът на централната банка предупредиха, че имотният пазар може би прегрява.

Водещият кандидат за премиерския пост обаче е на друго мнение, пише Bloomberg.

Ерна Солберг, която според резултатите от проучвания на общественото мнение ще измести от поста премиера Йенс Столтенберг след изборите на 9 септември, твърди, че най-големият производител на петрол в Западна Европа трябва да премахне ограниченията за кредитиране в ипотечния сектор, за да може да подкрепи жилищния пазар.

"Регулаторите трябва да се съсредоточат повече върху способността на банкерите да определят кой може да изплаща дълговете си", смята 52-годишната лидерка на Консервативната партия. "Не сме в САЩ, в Норвегия хората не могат да се измъкнат и да не плащат дълговете си - нямам подобен тип нефункционираща система", допълва тя.

Дебатът дали жилищният пазар на Норвегия е в балон в момента разделя нацията на две на фона на успокояването на ръста на цените. Докато Солберг отхвърля твърденията за балон, Мортен Балцерсен, който оглавява Агенцията за финансов надзор, подкрепя мерки, целящи да ограничат ипотечното кредитиране.

Гуверньорът на централната банка Йостейн Олсен също предупреди за дисбаланс в жилищния сектор.

В Норвегия, където безработицата през май падна до 3,4%, дългът на домакинствата достига около 200% от разполагаемите доходи. Средната цена на жилище в Осло от 2000 г. насам се е увеличила над два пъти до около 770 хил. долара.

Норвежците не могат да избягат от задълженията по ипотеките си чрез обявяване на фалит, което може да действа като таван за размера на кредити, които могат да трупат хората, отбелязва информационната агенция.

В началото на миналата година водещият икономист Робърт Шилер и основател на индекса S&P/Case-Shiller предупреди, че Норвегия вече е в жилищен балон. В отговор на подобни опасения финансовият регулатор на Норвегия излезе с насоки към банките да ограничат размера на отпусканите ипотеки до 85% от стойността на имота. По-рано много от кредитополучателите получаваха 100% финансиране.

Финансовото министерство пък предложи да се утрои рисковото тегло на ипотечните активи на банките и да се ограничи емитирането на облигации, обезпечени с жилищни кредити.

През април регулаторният орган на страната излезе със становище, че ръстът на кредитирането се дължи основно на търсенето и предупреди, че оптимизмът може бързо да се изпари. Солберг обаче е на мнение, че правителството е отишло твърде далеч в опитите си да контролира дейността на банките.

"Дори и целта да е била да се затегнат капиталовите изисквания за банките, свързани с жилищния сектор, той е най-безопасната зона на кредитиране в норвежката икономика - когато банковите капитали бъдат затегнати, те ще започнат да съкращават финансирането за дребния бизнес, а не за жилищата", твърди кандидат-премиерът.

Според нея мерките за пазара на ипотечни кредити са погрешни, защото основният проблем на норвежкия жилищен пазар е липсата на предлагане. "Най-големият ни проблем в момента е че в четирите най-големите града на Норвегия прирастът на населението изпреварва строителството на жилища, което води до увеличение на цените", обяснява тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още