IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти в България почти е замрял

Инвестициите в Централна и Източна Европа са нараснали с 38% на годишна база през полугодието

08:22 | 31.07.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
 Пазарът на бизнес имоти в България почти е замрял

Инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в България почти е замряла през първото полугодие, посочва се в нов доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle, цитиран от онлайн изданието Property-Magazine.eu.

Подобна тенденция се наблюдава и в Сърбия, както и в Хърватска, която наскоро се присъедини към Европейския съюз (ЕС) и се очакваше това да активизира пазара.

Като цяло инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа са нараснали с 38% на годишна база през полугодието до 1,74 млрд. евро, сочат данните на компанията.

Полша запазва лидерската си позиция като водещ пазар на бизнес имоти в региона – страната е успяла да привлече почти 56% от инвестициите през първата половина на годината (около 970 млн. евро).

Пазарът на бизнес имоти в страната продължава да се възприема като безопасна дестинация от инвеститорите и вероятно страната ще остане водеща инвестиционна дестинация и в следващите години.

Второто място е за Чехия с 400 млн. евро (около 23% от общия обем на инвестициите в региона), следвана от Унгария (170 млн. евро, 10%), Словакия (137 млн. евро, 8%) и Румъния (62 млн. евро, 4%).

Сделките с офиси съставляват около 60% от общите сделки с бизнес имоти и около 70% от инвестираните обеми. На второ място са търговските площи, които съставляват около 20% от сделките и 20% от инвестираните обеми.

Компанията очаква до края на годината обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа да достигне 3,5 млрд. евро при 3,84 млрд. евро през миналата година. До края на годината се очаква да бъдат приключени няколко значими сделки, което може да доведе и до допълнителен ръст на инвестициите над очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 10 години
...За умрял или хубаво, или нищо...от мен нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
kriza64
преди 10 години
То самият бизнес е замрял, как да очакваме различна съдба за бизнес имотите... В центъра на София всеки втори офис чака наемател и въпреки срива на цените наематели няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още