IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат стабилна активност на пазара на имоти през второто тримесечие

Интересът на купувачите е съсредоточен върху големите градове, сочат данни на Bulgarian Properties

13:17 | 22.07.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Колебанията в пазарната активност са изключително краткотрайни и няма тенденция, която да се е задържала за повече от месец. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Колебанията в пазарната активност са изключително краткотрайни и няма тенденция, която да се е задържала за повече от месец. Снимка: Investor.bg

Закупуването на по-качествени имоти се е отразило и върху средните цени на реализираните продажби от нашата компания. Средната цена на продадените през второто тримесечие апартаменти по данни на компанията е 747 евро на кв.м. при 715 евро/кв.м. за второто тримесечие на 2012 г., което е ръст от 4,5% на годишна база. Спрямо предходното тримесечие изменението е +3,9%.

Според компанията обаче е рано да се говори за ръст на цените и трайни тенденции, особено на фона на настоящата политическа обстановка.

Ваканционни и селски имоти

Южното Черноморие продължава да бъде лидер в продажбите на морски имоти на руски купувачи. Слънчев бряг обаче вече не е единствената и основна атракция. През изминалото тримесечие се забелязва нараснал интерес към Бургас и курортите на юг от Бургас – Лозенец, Созопол, Черноморец, а заедно с това и интерес и сделки с по-луксозни и скъпи имоти на цени около и над 1 000 евро/кв.м, отчитат от агенцията.

Експертите отчитат и постепенно съживяване на търсенето на ваканционни имоти по Черноморието от български купувачи.

Средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг за второто тримесечие по данни на компанията е 550 евро на кв.м. спрямо 475 евро за същия период на 2012 г. и 512 евро за 1-вото тримесечие на 2013 г. Средната цена в Банско за периода е била 400 евро на кв.м., което представлява ръст от 4,7% спрямо първото тримесечие, но спад на годишна база с 18%.

Същевременно продажбите на селски къщи за поредно тримесечие задържат стабилни нива. През изминалото второ тримесечие цените на продадените селски къщи се върнаха до нормалните за последните 3-4 години нива, след като през зимата сделките бяха с възможно най-евтините къщи, посочва се в доклада на агенцията.

Средната цена на продадените селски къщи през второто тримесечие е 19 420 евро, а най-голям интерес има към селата около Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Велико Търново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 0
Schumacher
преди 10 години
момичето иска да каже "стабилно ниска активност"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
N.Genov
преди 10 години
Хапчетата...ВЕДНАГА!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
N.Genov
преди 10 години
Хапчетата...ВЕДНАГА!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 15
LuckyYou
преди 10 години
Ако прочетете статията, ще видите, че има повод за оптимизъм. Сега и протестите да утихнат и излитаме :) Няма вече ГЕРБ, всичко е наред :) Шаляляля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 10 години
По скоро спрямо какво е въпроса - в текста пише че се била запазила активността, спрямо предходното, само че в заглавието са решили да го спестят, вероятно поради липса на място :)и така е станало по интересно ... за коментиране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
diado mrass
преди 10 години
"Отчитат стабилна активност на пазара на имоти през второто тримесечие" - Къде??? В Сингапур?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Хаххаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още